×
 

Scholen gaan uitdaging aan: bouw het beste verhaal

Vorige maand stond het in alle kranten: kinderen zijn onvoldoende in staat om een goed opgebouwd verhaal te schrijven. De Bibliotheek Eindhoven heeft samen met LEGO Education een wedstrijd onder basisscholen uitgezet. Hiermee worden de kinderen op een creatieve manier uitgedaagd hun eigen verhaal te maken. Maar liefst 10 scholen uit Eindhoven en Waalre gaan de uitdaging aan!
Scholen gaan uitdaging aan: bouw het beste verhaal

Kinderboekenschrijfster Anja Vereijken heeft speciaal voor dit project het eerste deel van een verhaal geschreven. Aan de basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 de vraag om het verhaal af te maken. En daar zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden voor…!

De manier waarop de kinderen met het verhaal aan de slag gaan is bijzonder. De deelnemende klassen hebben de LEGO® Story Starter gekregen - een doos vol speciaal ontwikkeld materiaal van LEGO Education. In groepjes bouwen de kinderen hiermee het verhaal letterlijk uit tot een spannend, grappig, ontroerend en super verrassend einde.

Spelenderwijs leren

Voor de kinderen is het erg leuk om op deze manier spelenderwijs het verloop van een verhaal te bedenken. Maar het is ook leerzaam. Want hoe bouw je een verhaal goed op? Door gebruik te maken van legoblokjes, wordt het plezier en de fantasie gestimuleerd en wordt het proces van een goed opgebouwd verhaal inzichtelijk gemaakt.

Bovendien wordt er volop aanspraak gedaan op de 21ste eeuwse vaardigheden, zoals creativiteit, samenwerken en digitale vaardigheden. Want nadat het verhaal bedacht is, moet het ook in een zelf te bepalen vorm gepresenteerd worden.

Finale

Op vrijdagochtend 21 oktober is in de Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame de finale. De beste verhalen van elke deelnemenede school worden dan gepresenteerd.

Bekijk hier het filmpje dat met Anja Vereijken is opgenomen over deze wedstrijd.

Deelnemende scholen

De scholen die de uitdaging zijn aangegaan zijn:

St. Antonius Abt

De Internationale school

’t Karregat

De Hobbitstee

De Korenaar     

De Vrije School Brabant

Trinoom

De Bijenkorf

En in Waalre:

OBS Ekenrooi, Waalre

De Meent, Waalre

De eerste helft scholen heeft 26 september de materialen ontvangen. Zij werken aan het project tot donderdag 6 oktober. Daarna gaan de volgende 5 scholen aan de slag. Zij krijgen de tijd tot en met vrijdag 14 oktober.

Images

8 Email

Related

Je hebt wél iets te verbergen
Je hebt wél iets te verbergen
Onderzoeksjournalist Maurits Martijn (De Correspondent) schreef samen met Dimitri Tokmetzis het boek 'Je hebt wél iets te verbergen', waarin ze laten zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Donderdag 23 februari vertelt hij hierover bij de Bibliotheek Eindhoven.
Bibliotheek presenteert nieuwste trends en titels
Bibliotheek presenteert nieuwste trends en titels
De bibliotheek wordt weleens geassocieerd met oude boeken. Maar niets is minder waar. Ook pas verschenen titels zijn in de bibliotheek te leen. Tijdens de inspiratie-ochtend op donderdag 13 oktober presenteert de collectiebeheerder de nieuwste trends en titels in boekenland.
De Bibliotheek Eindhoven deelt mee
De Bibliotheek Eindhoven deelt mee
Afgelopen maandag is het samenwerkingscontract getekend tussen de Bibliotheek Eindhoven en EindhovenDeelt. Daarmee spreekt de bibliotheek haar steun uit aan dit jonge initiatief om de deeleconomie te stimuleren.