×
 

Bibliotheek goes DDW

Tijdens de DDW is in de Bibliotheek Eindhoven een vol programma met workshops, masterclasses, lezingen en een live designstudio in de Witte Dame. Duurzaamheid is van 22 tot en met 30 oktober het centrale thema – met een creatieve twist.
Bibliotheek goes DDW

Speciaal voor de jeugd

Tijdens de DDW is er altijd iets te doen voor de jeugd. Ervaar hoe leuk het kan zijn om elektronisch afval in te zamelen. Lever je oude mobieltje in de Witte Dame in bij de E-Waste Arcade en speel een gratis game.

Ook kan je zien hoe jouw kleurplaat in 3D tot leven komt.

Op woensdag 26 oktober is de Teardown Workshop voor kinderen tussen de 5 en 13 jaar. Samen met het team van de E-Waste race ga je elektronica uit elkaar halen om te zien hoe onze apparaten ontworpen zijn. De belangrijke vraag daarbij is: is dat ontwerp wel duurzaam of kan het beter?! En zo ja hoe dan wel? 

 

Live fotoshoot

Zes dagen lang is in de Witte Dame de fotostudio ingericht van bij interior designer Ingrid van der Veen en fotograaf Ron Greve. Neem hier een kijkje achter de schermen. In een decor met veel kleur, design, (zelfgemaakte) objecten en licht worden bijzondere settings gecreëerd en vastgelegd.

Ook kunnen bezoekers een QUICK SCAN krijgen voor hun interieur. Dit gebeurt op basis van een foto van hun interieur en kan voor zowel particulier als bedrijven zijn. Er wordt gekeken naar sfeer en kleur. Neem dus vooral een foto mee!

 

Workshop Deeleconomie

Waarom iets nieuw kopen als je het ook tijdelijk van buurtgenoten kan lenen? Dit noemen we ook wel ‘de deeleconomie’. De Bibliotheek Eindhoven organiseert samen met EindhovenDeelt een interactieve workshop over de deeleconomie: wat is de deeleconomie nu eigenlijk? Hoe verandert de maatschappij hierdoor? Wat zijn de mogelijkheden en voordelen voor jouzelf, jouw wijk, buurtinitiatief, vereniging of sportclub? Welke kansen en/of obstakels zijn er?

 

Masterclass Fast Fashion / Slow Fashion

De mode/textielwereld is een van de meest milieubelastende industrieën ter wereld. Regine Nusselein, trendwatcher duurzaamheid, gaat in op de vraag hoe de stap naar de ‘slow fashion society’ te maken is, waar bewuster wordt gekozen. Tijdens deze masterclass krijg je inzicht in de complexe modewereld en de weg die zij nu inslaat om duurzamer te produceren. Een informatieve ode aan onze creativiteit, inclusief praktische tips voor een groene DIY mindset. 

 

Thema-avond Duurzaamheid & Design

Het is de hoogste tijd voor duurzaam design. Nu belandt 99% van alle producten binnen 6 maanden op de vuilnisbelt. In samenwerking met Tegenlicht Meet Up Eindhoven organiseert de Bibliotheek Eindhoven een thema-avond over Duurzaamheid & Design. Timmy de Vos en Douwe Jan Joustra vertellen hoe hun dagelijkse praktijk om duurzaamheid draait.

De missie van Timmy de Vos is om de inzameling van afgedankte en gebruikte elektronica en huishoudelijke apparaten (ook wel e -waste) te verbeteren. Hij gelooft dat de oplossing begint met het onderwijs, het verbeteren van de voorlichting en het makkelijker en leuker maken van verzamelen.

 

Douwe Jan Joustra is eigenaar van Implement Circular Economy (ICE). Naast een algemene inleiding over circulaire economie, vertelt hij ook over concrete producten, services en nieuwe businessmodellen. Daarbij maakt hij speciaal voor de DDW een link naar design.

 

Lezing: Circulair textiel

Brightloops is expert en koploper op gebied van mechanische textiel recycling en was de eerste in Nederland die een collectie van 100% recyclede textiel uit Nederlandse kledingafval produceerde. Ellen Mensink van Brightloop vertelt waar de bottlenecks en de kansen liggen.

Wat is circulair textiel? Is circulair textiel duurzaam? Hoe kansrijk is hoogwaardige textiel upcycling in Nederland? Wat moet er concreet gebeuren om de Nederlandse ambities waar te maken? En nog belangrijker: waar moet je op letten als consument en producent?

 

Praktische informatie

Teardown workshop, 26 oktober. Er zijn meerdere workshoprondes van 1 uur, tussen 13.00 en 16.00 uur. Gratis. Aanmelden: https://teardown-workshop.eventbrite.nl

 

Live fotoshoot: in de Witte Dame op:

Za 22 oktober van 10.30 – 21.00 uur

Zo 23 oktober van 13.30 – 17.00 uur

Donderdag 27 oktober van 10.30 – 17.00 uur

Vrijdag 28 oktober van 10.30 – 21.00 uur

Zaterdag 29 oktober van 10.30 – 17.00 uur

Zondag 30 oktober van 13.30 – 17.00 uur

 

Workshop Deeleconomie, zaterdag 22 oktober, van 14.00 tot 16.00 uur. Gratis. Aanmelden via de website: https://deeleconomie.eventbrite.nl

 

Masterclass Fast Fashion / Slow Fashion, maandag 24 oktober. Er zijn 2 rondes, van 13:00 tot 14:30 en van 15:00 - 16:30. Gratis. Aanmelden via de website: https://fastfashionslowfashion.eventbrite.nl

 

Thema-avond Duurzaamheid & Design, vrijdag 28 oktober, van 19.15 tot 21.30 uur. Gratis. Aanmelden via de website: https://duurzaamheiddesign.eventbrite.nl

Lezing Circulair textiel. De lezing wordt op zaterdag 29 oktober in het Engels gegeven en op zondag 30 oktober in het Nederlands. Gratis.

30 oktober, van 14.00 tot 15.00, aanmelden: http://circulair-textiel.eventbrite.nl.

29 oktober van 15.30 tot 16.30, aanmelden: http://sustainable-textile.eventbrite.nl

 

Images

8 Email
Keywords : 
DDW

Related

De Bibliotheek Eindhoven deelt mee
De Bibliotheek Eindhoven deelt mee
Afgelopen maandag is het samenwerkingscontract getekend tussen de Bibliotheek Eindhoven en EindhovenDeelt. Daarmee spreekt de bibliotheek haar steun uit aan dit jonge initiatief om de deeleconomie te stimuleren.