×
 

Achtergrond informatie

Rss |
IFrame embed
Dit is een overzicht met artikelen, filmpjes als achtergrond informatie
De 24 uur van .... in beeld.
De 24 uur van .... in beeld. 23-11-2016
Op 25 en 26 februari 2015 vond de 24 uur van ... Den Bosch plaats. Het thema was woonlasten en armoede problematiek. Met ruim 20 personen hebben we 24 uur in de Mariakapel in het Groot Gast Huis verbleven. Op donderdag middag 26 februari om 16.00 waren zo'n 80 genodigden aanwezig om de resultaten van 24 uur te zien en te aanhoren. De oogst van de 24 uur van .... bestaat uit een aantal projecten. Klik op de knop projecten in de menubalk en je krijgt en beeld van de uitkomsten van de 24 uur van... Hier een korte videoimpressie van de 24 uur van.....
Read more >
Armoede in kaart
Armoede in kaart 07-10-2016
Eind september publiceerde het SCP ‘Armoede in kaart‘. Op deze website staan kaarten en cijfers over armoede in Nederland.
Read more >
Het goede Gieren fonds
Het goede Gieren fonds 06-10-2016
Het Goede Gieren-fonds moet de schuldhulpverlening weer op de menselijke maat gaan schoeien. Mede-initiatiefnemer Pieter Hilhorst (publicist en oud-wethouder van Amsterdam) legt uit. ‘Als jij de samenleving minder geld kost, krijg je zelf ook meer geld.’ In Eindhoven is een pilot schuldhulp uitgevoerd vanuit de filosofie van het Goede Gieren fonds.
Read more >
Amsterdam houdt huur in op uitkering
Amsterdam houdt huur in op uitkering 08-12-2015
Amsterdam gaat mensen met een bijstandsuitkering aanbieden de huur in te houden op die uitkering als zij een huurachterstand oplopen. Daarmee kunnen ze een huisuitzetting voorkomen.
Read more >
Voettocht van 's Hertogenbosch naar Den Haag
Voettocht van 's Hertogenbosch naar Den Haag 10-09-2015
Lesha Bosman heeft in acht dagen van ’s-Hertogenbosch naar Den Haag gewandeld en onderweg gesproken met mensen over armoede. Aandacht vragen voor armoede in Nederland en ondervinden hoe solidair Nederland nog is. Op 20 maart startte haar voettocht Lopend Buffet vanuit het stadhuis in ’s-Hertogenbosch. De tocht eindigde op het Binnenhof in Den Haag.
Read more >
De bank van wederdiensten: de zuiderling
De bank van wederdiensten: de zuiderling 19-08-2015
In Rotterdam is in 2013 de bank van wederdiensten gestart. De bank geeft ook een eigen munt uit: de Zuiderling. Het initiatief is gestart door Luc Manders en Martien Kromwijk.
Read more >
Haal de ruis uit het hoofd van de armen
Haal de ruis uit het hoofd van de armen 21-07-2015
Armen zijn voortdurend druk met overleven en nemen daardoor domme beslissingen, stelt psycholoog Eldar Shafir. De overheid kan ze beter helpen dan ze daarvoor straffen. ‘Neem hen zorgen uit handen.’
Read more >
Foto impressie van de 24 uur van ....
Foto impressie van de 24 uur van .... 17-06-2015
Op 25 en 26 februari 2015 vond de 24 uur van ... Den Bosch plaats. Het thema was woonlasten en armoede problematiek. Met ruim 20 personen hebben we 24 uur in de Mariakapel in het Groot Gast Huis verbleven. Op donderdag middag 26 februari om 16.00 waren zo'n 80 genodigden aanwezig om de resultaten van 24 uur te zien en te aanhoren. De oogst van de 24 uur van .... bestaat uit een aantal projecten. Klik op de knop projecten in de menubalk en je krijgt en beeld van de uitkomsten van de 24 uur van... Hier een foto impressie van de 24 uur van.....
Read more >
Dossier Schuldhulpverlening
Dossier Schuldhulpverlening 09-03-2015
Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. De schuldenproblematiek is groot. Het kabinet pakt de problemen aan en komt met tal van maatregelen. Op de website van Zorg en Welzijn magazine vindt u een dossier met een reeks artikelen over schuldhulpverlening. Klik op dit artikel en ga naar de link van dit dossier.
Read more >
Wallpaper
Wallpaper 26-02-2015
Interview Eef  van Osdorp
Interview Eef van Osdorp 24-02-2015
‘Niemand denkt: ik ga er lekker een financiële zooi van maken’. Eef van Opdorp is die over-enthousiaste vrouw met dat Brabantse accent, die op tv mensen helpt die in de financiële problemen zitten. In dit interview in het Brabants Dagblad van 23 februari vertelt ze over haar ervaringen bij het helpen van mensen met financiële problemen. Klik op dit item om het artikel te lezen..
Read more >
De Sociale Alliantie
De Sociale Alliantie 18-02-2015
De Alliantie voor Sociale Rechtvaardigheid - ook kortweg Sociale Alliantie genoemd - is een initiatief van de vakbeweging, de kerken, de humanisten en uitkeringsgerechtigden. Het samenwerkingsverband begon in 2000 en is doorgegroeid naar een netwerkorganisatie waaraan ruim vijftig landelijke, regioale en plaatselijke organisaties en groepen deelnemen. Samen strijden zij voor een samenleving zonder armoede. Op de site vind je onder andere een bespreking van het armoedesignalement 2014 en de koopkrachtverwachtingen voor 2015.
Read more >
Niemand wordt beter van een huisuitzetting
Niemand wordt beter van een huisuitzetting 17-02-2015
Uit huis gezet vanwege huurachterstand. Met een miljoen mensen die in armoede leven, komt dat voor. Maar woningcorporaties én deurwaarders proberen uitzetting te vermijden. ‘Niemand wordt er beter van. Lees dit artikel uit het Brabants Dagblad van 14.2.2015. Klik op dit nieuwsitem om het artikel te lezen.
Read more >
Quiet500
Quiet500 11-02-2015
Rijkdom erotiseert en wordt gevierd. Armoede wordt in stilte beleden. Vandaar de Quiet 500, een glossy magazine waarin de (stille) armoede vanuit verschillende kanten wordt belicht. In de stichting Quiet 500 zitten Ralf Embrechts (hij levert ook een bijdrage als speldeprik tijdens de 24 uur van), Hans van Vugt en Dolph Cantrijn. Het team wordt uitgebreid met enkele professionals die ook meewerkten aan de totstandkoming van het blad. Samen met multimiljonairs die zich aan het initiatief verbinden ontwikkelen ze een unieke aanpak die (wel) wérkt. Er is een compilatie van een aantal video's .....
Read more >
De overheid is de grootste schuldeiser
De overheid is de grootste schuldeiser 04-02-2015
De overheid moet mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet nog dieper in problemen brengen en zorgen dat ze voldoende geld overhouden om van te leven. Iemand met schulden heeft gemiddeld zeventien schuldeisers. De overheid is de grootste schuldeiser. Om openstaande belastingen te innen, gaat de overheid steeds verder bij het innen van schulden. Hierdoor komen mensen nog meer in financiële problemen. In een aflevering van Zembla 'de incasso industrie' komt dit uitgebreid aan de orde. Klik op dit nieuwsitem voor de link naar de video.
Read more >
Hoe solidariteit iets werd waar je op tv om moet bedelen
Hoe solidariteit iets werd waar je op tv om moet bedelen 04-02-2015
Als je echt wilt begrijpen hoe Nederland in elkaar zit, kijk dan naar tv zei Paul Schnabel. Misschien zegt één aflevering Ik hou van Holland wel meer over de tijdgeest dan een rapport van het SCP. In het programma Geld maakt gelukkig van SBS6 moeten wanhopige kandidaten met geldproblemen het publiek overtuigen dat hun leed tienduizend euro waard is. De show staat symbool voor een grote verschuiving in ons denken over armoede: van solidariteit naar liefdadigheid en van verheffing naar repressie. Uiteindelijk is iedereen daarmee slechter af. Lees dit artikel uit de correspondent.
Read more >
Zembla: Gezinnen zonder geld
Zembla: Gezinnen zonder geld 03-02-2015
Het is crisis en dat is vooral voelbaar als je moet leven op of onder bijstandsniveau zoals ruim 10.000 gezinnen in Tilburg dat doen. En alsof ze het nog niet moeilijk genoeg hebben, wordt er ook nog eens flink op ze bezuinigd. Ze verliezen hun gesubsidieerde baan, hun uitkering of de hulp die ze nodig hebben bij de opvoeding van de kinderen. Bekijk de documentaire van Zembla .......
Read more >
Waarom arme mensen domme dingen doen
Waarom arme mensen domme dingen doen 20-01-2015
Armoedebestrijding in Nederland is vaak op een misvatting gebaseerd: dat armen het beste zichzelf aan de haren uit het moeras kunnen trekken. Een baanbrekende theorie over de gevolgen van geldgebrek voor je denkvermogen laat zien dat dat niet klopt.