×
 

Oproep materialen en ideeën

Je zal denken: we hebben nog nauwelijks geoogst en jij begint al over volgend jaar ;-) Tja, de toekomst is nu. Met de ervaring van het grootste deel van het eerst groeiseizoen achter de rug kom ik tot de volgende verlanglijst, want nu is de tijd om ons voor te bereiden op de winter en het volgende voorjaar. Denk je met me mee? Het zou fijn zijn als je kan helpen het een en ander te organiseren.
Oproep materialen en ideeën

1. Voor bodembedekking en bescherming van sommige gevoelige meerjarige planten en isolatie van onze container: een partij strobalen. Wat is de standaard baal? 20kg? 20 tot 50 balen kunnen we makkelijk verwerken. 

2. Compost. Dat was een groot succes. Voor herhaling vatbaar. Aanvulling van eerste cirkel en aanleg van de rest van cirkel 2 en 3. Die 60 kuub van dit jaar was een mooie maat.

Wel liever oesterzwammencompost (op basis van hout) dan de champignonnencompost (op basis van paardenmest). Een voorkeur - geen breekpunt. 

3. Karton. De dozen van afgelopen jaar water uitstekend. Die kunnen we wel weer een flinke partij gebruiken.

4. Houtsnippers. 60 kuub is ook hier een goede maat. Ik zal mijn hovenier nog eens porren. Maar als jij iemand kent die houtsnippers in dat volume kan brengen... graag!

5. Er blijft de wens voor bessenstruiken met prikkers. Stekje altijd welkom. Najaar goede tijd daarvoor. We kunnen struiken verplaatsen uit de buurt. Ook wil ik dit najaar graag hazelaars stekken en in onze heg planten. Onze bestaande struiken kunnen we stekjes van maken.

6. Als het meezit gaan de achterburen van Porthos nog hun resterende grond bij ons dumpen. Daarmee kunnen we bedden ophogen.

7. Als je nog een briljant idee hebt voor verhoogde plantbedranden - met restmaterialen -  dan hoor ik het graag. 

8. ik wil graag de buizenkoepel herbouwen met nieuwe materialen. De verbogen derdehands buizen waren toch te zwak flexibel in de storm... Bij die gelegenheid wil ik de koepel graag wat groter bouwen en een 3v in plaats van 2v model. Dwz: 5/8 bol in plaats van 1/2 bol en met dubbel zo veel ribben voor een stevigere constructie. Dan wordt het nog beter bruikbaar als kas en overdekte ontmoetingsruimte. Ik plan een kas als centrum van elk van de drie grote cirkels. In die kassen kunnen dan planten, een terras en/of vijver komen. Afdekken met stevige tunnelfolie.

9. Ik stel voor dat we een mooi composttoilet bouwen (achter de container?), bijvoorbeeld in Earthship stijl van autobanden, aangestampte aarde en afgewerkt met leem en kalk. Omringt met fris geurende struiken... De Fizz Fermentatie variant van Rosa Kuipers en Sarah Daher lijkt mij heel geschikt - zoals bij Voedselbos Wielewaal van Arjan de Vries. Leuk gemeenschapsproject om zoiets bouwen met volwassenen en kinderen.

Komende week dinsdag heb ik een afspraak in de tuin met iemand van Brabant Water over drinkwater aansluiting. Ik houd je op de hoogte.

Heb jij nog dingen voor op de verlanglijst? Geef het aan mij door.

Adopteer je een item om te regelen? Geef het aan mij door.

Warme groet,

leo :-)

 

Proeftuin Meerhoven
Cooperatie u.a.

 

Park Forum Oost, Eindhoven

51°26'27.2"N 5°23'27.6"W

KvK: 67782272

8 Email

Related