×
 

Super geslaagd wijkbezoek wethouder Torunoglu

De wijkschouw van wethouder Yasin Torunoglu in de Generalenbuurt was echt een succes. Inhoudelijk was zijn bezoek deze keer vooral gebaseerd rondom veiligheid en buurtpreventie. Daarom liep hij samen met verschillende buurtpreventen door onze buurt en kreeg allerlei voor hem nieuwe wetenswaardigheden. Enthousiast is hij in gesprek gegaan met diverse buurtbewoners.
Super geslaagd wijkbezoek wethouder Torunoglu

Trots op Eindhoven
Er zijn van die momenten dat ik zó trots ben op mijn stad Eindhoven! Ja, je mag het gerust weten. Wellicht vreemd voor een rasechte Limbo en toch is het zo dat ik van deze Brabantse stad ben gaan houden. In deze stad ben ik vele jaren lang bestuurslid van een politieke partij geweest en zelfs voorzitter. Was ik 25 jaar geleden al groot voorstander van een snel en direct contact tussen de politieke ambtsdragers en de bewoners, tegenwoordig zie ik gelukkig de kloof steeds kleiner worden en hebben we te maken met jonge politici die het heerlijk vinden om onder de mensen te komen, te luisteren wat er speelt in hun buurt en die praktische kennis daadwerkelijk mee terug nemen naar het bestuur. “In de hoop dat dit een gewenst effect sorteert”, zo zeg ik dan wel bij mijzelf.
 
Zo zou iedere volksvertegenwoordiger moeten zijn
Benaderbaar, open, vriendelijk en oprecht geïnteresseerd, zo mogen we Yasin Torunoglu toch echt wel beschrijven. Al drie jaar op een rij reikt deze wethouder van Wonen, Wijken en Burgerparticipatie bij ons de jaarlijkse prijzen ‘Beste Buur’ en ‘Generalenbuurt Award’ uit. En telkens weer frappeert hij ons met z’n gemakkelijke omgang en zijn pleidooi om mensen vooral bij de eigen leefomgeving te betrekken aangezien hij van mening is dat een stadsbestuur alleen maar goed kan functioneren bij een gedegen burgerparticipatie.
Deze keer had hij hoog bezoek meegenomen vanuit het politieapparaat, te weten de districtchef district Eindhoven/De Kempen, Albert van de Wetering. Sportief en milieubewust kwamen beide heren op de fiets, vergezeld door Erika Overink van de gemeente Eindhoven.
 
Doel van zijn bezoek
Yasin verklaarde kort aan de buurtpreventen wat het doel was van zijn bezoek, te weten zelf een idee te krijgen over het reilen zeilen in de buurten van Eindhoven. Zelf horen, zien en proeven. Is het er lekker wonen? Doen de bewoners actief mee in hun eigen buurt? Hoe is het met de veiligheid, wat komen de buurtpreventen zoal tegen als ze hun ronde lopen? Zijn er gevaarscheppende situaties in de Generalenbuurt die de gemeente kan aanpakken?
 
Zo deelde de directeur van Basisschool Rapenland zijn zorg over het verkeer rondom de school. Al jaren blijft het lastig om ouders mee te krijgen om ander gedrag te vertonen bij het brengen en halen van hun kinderen. Is het nodig om het per auto te doen? Velen vinden het jammer dat deze ouders niet (willen) inzien dat ze met hun eigen gedrag tevens vaak oorzaak zijn van de onveiligheid van hun eigen en andermans kinderen. En bovendien daarmee geregeld tot overlast zijn van de direct aanwonende buurtbewoners. Daarom ook een terechte vraag op welke wijze men deze ouders tot ander gedrag kan bewegen?
 
Generalenbuurt is 30 km buurt
Een ander bracht in dat er toch nog zó hard wordt gereden ook al is onze gehele buurt een 30 km zone. Er is al onderzoek gedaan en oh, wat zou het goed zijn om de resultaten samen met het halen en brengen van kinderen van deze school te combineren.
 
Gevaar, onbehagen en onveiligheidsgevoel in relatie tot gemeentelijk groenbeleid
En dan natuurlijk het grote onveiligheidsgevoel van vele mensen die een joekel van een boom in de aangrenzende gemeentetuin hebben staan. De stille getuigen van de storm van vorige week toonden overduidelijk aan dat het groenbeleid in deze buurt zeer te wensen overlaat. Er zijn mensen die bij harde wind en storm bij hun kinderen aan de andere kant van de stad gaan slapen uit angst. En al bijna 30 jaar lang vragen tientallen buurtbewoners om de bomen aan de boven- en zijkant te snoeien of te kandelaberen, net zoals op zoveel andere plaatsen in de stad. “Waarom daar wel en hier niet, dat riekt toch naar willekeur!” zo vragen velen zich af. “We moeten het de rijdende rechter maar eens voorleggen, want er zijn voorbeelden in andere steden waar dit nalatige gedrag van de gemeente werd veroordeeld”. Dit geluiden zijn ook hier waarneembaar.
 
Burgerparticipatie
Wij vragen ons af waarom de leefbaarheid van zoveel gezinnen, zoveel bewoners ondergeschikt moet zijn aan de afmeting van een boom? Een zelfzaaier die wel aan de onderkant gesnoeid kan worden maar niet aan de bovenkant. Blijkbaar moeten er eerst grote ongelukken mee gebeuren voordat tot handelen kan worden overgegaan. Jammer en verfoeilijk. Al heeft de wethouder wederom buurtbewoners beloofd e.e.a. nader te gaan onderzoeken. Laten we hopen dat het niet bij alleen een onderzoek blijft maar dat de leefbaarheid nu eens eindelijk op plaats nummer 1 gezet wordt en dat het delen van het onveiligheidsgevoel van een burger tijdens een wijkschouw daadwerkelijk een gewenste navolging krijgt.
 
Tot slot
Compliment nogmaals aan de vertegenwoordiger van het College van B&W die de tijd en moeite nam om onze buurt te bezoeken. Klasse! Namens de bewoners van De Generalenbuurt dank ik de wethouder, Albert van de Wetering, Gijs Wasser (wijkagent), Erika Overink, de buurtpreventen en allen die deze wijkschouw tot dit interactieve succes hebben gemaakt.
 

 

Images

8 Email

Related

NATIONALE VRIJWILLIGERSDAG 2018, HET REGENDE PRIJZEN
NATIONALE VRIJWILLIGERSDAG 2018, HET REGENDE PRIJZEN
We kijken terug op een zeer geslaagde feestavond die we voor onze vrijwilligers in De Generalenbuurt hebben georganiseerd in De Uitwijk. Wethouder Yasin Torunoglu was ook dit jaar van de partij om de jaarlijkse awards uit te reiken.
Wethouder Yasin Torunoglu bezoekt De Generalenbuurt: woensdag 24 januari.
Wethouder Yasin Torunoglu bezoekt De Generalenbuurt: woensdag 24 januari.
Het was al weer 9 jaar geleden dat we een wijkschouw organiseerden en we een wethouder door onze straten mochten rondleiden, te weten op 9 april 2009. Was het toen Mary Fiers waarmee we samen door onze buurt fietsten, deze keer fietsen we samen met Yasin Torunoglu.
Buurtbewoners in het zonnetje gezet door wethouder Torunoglu
Buurtbewoners in het zonnetje gezet door wethouder Torunoglu
Tijdens het jaarlijkse feest voor de vrijwilligers werden enkele buurtbewoners door wethouder Torunoglu naar voren geroepen om een prijs in ontvangst te nemen. Een erkenning voor hun geweldige inzet binnen de eigen buurt.