×
 

--Open water zwemmen

Alle informatie over het open water zwemmen.
--Open water zwemmen

Ook in 2017 kan in Nederland, na een (in)spannend binnen seizoen, weer voor het 'ruime sop' gekozen worden. In juli, augustus en september kunnen zwemmers en toeschouwers weer buiten terecht voor diverse wedstrijden. Voor de Brabantbeker zijn dit jaar 5 wedstrijden geselecteerd, waar we met Thalassa naar toe gaan.

Zwemmen in buitenwater is terug gaan naar de bron van het zwemmen, in plassen, kanalen, havens en sloten. En naast het zwemmen in open water is er volop tijd om te genieten van dat zomerse gevoel: lekker uitrusten in het gras of het zand, langs het kanaal of op de kaai met goed zicht op de zwemwedstrijden.

Wat is open waterzwemmen?

Je zwemt in een plas, een kanaal, haven of sloot. Er wordt met boeien een baan uitgelegd, die meestal zo’n 500 tot 750 meter lang is. De afstanden variëren van 250 meter voor de allerjongsten tot 1 kilometer voor de senioren. Per programmanummer starten alle deelnemers tegelijk in een groep. Je hoeft niet elke 25 of 50 meter een keerpunt te maken, maar je hebt de ruimte! Juryleden staan, zoals bij de wedstrijden in zwembaden, bij de finish om de tijden te noteren. Maar ze kijken ook toe vanuit bootjes, die de zwemmers op het water volgen. Bij sommige wedstrijden wordt gezwommen met elektronische tijdwaarneming door middel van polsbandjes met daarin een chip. Natuurlijk is er veel aandacht voor de veiligheid van de deelnemers. Daarom zijn er ook boten van de reddingsbrigade aanwezig en soms bijvoorbeeld ook duikers.

Waarom is open waterzwemmen leuk? 

Je zwemt heerlijk buiten, lekker in de buitenlucht. Je gaat de uitdaging aan om het water te bedwingen (ja, zo kan dat voelen!). Je bent met je clubgenoten een echt dagje uit aan de waterkant (tussen de programma’s door even wat spelen of wat rondkijken kan ook). En langs de waterkant maak je gemakkelijk contact met zwemmers van andere verenigingen.

Vooroordelen over open waterzwemmen: 

“Zwemmen in open water is vies…” Onzin! Er wordt alleen gezwommen in goedgekeurd zwemwater dat regelmatig op kwaliteit gecontroleerd wordt. “Het water is altijd koud…” Koud? Koud? Op de Noordpool is het koud! “Kou zit tussen je oren”, zo wordt wel vaker gehoord. Soms kan het water aan de frisse kant zijn, maar het voldoet altijd aan de minimumeisen wat temperatuur betreft (dat is reglementair bepaald met het oog op de gezondheid van de deelnemers!). “Zwemmen in open water is eng…” Natuurlijk zijn de omstandigheden in open water anders dan in een zwembad, dat is nu juist een deel van de charme van open waterzwemmen. Er wordt altijd gezorgd voor de veiligheid.

Agenda:

Dag  Datum Naam Plaats Uitslag
Zondag 6-8-2017 4e Singelzwemtocht Breda  uitslag
Zaterdag 26-8-2017 25e PSV Arena SportEmotion Kanaalrace Eindhoven  uitslag
Zondag 27-8-2017 86e Dopharma Open Waterwedstrijd Oosterhout  uitslag
Zaterdag 9-9-2017 5e De Biesbosch Open Water Race Sleeuwijk  
Zondag 10-9-2017 6e IJzeren Man Zwemrace Vught  
Zaterdag 16-9-2017 23e Osse Maasrace Lith (bij Oss)  

Info over deze wedstrijden kun je lezen in het Open water boek deel A, op blz. 15 en 16.

Aanmelden:

Als je mee wil doen met een van bovenstaande wedstrijden, meld je dan aan voor 15-7-17, bij Katja Eijsbouts, door een e-mail te sturen naar keijsbouts@hotmail.com, met vermelding van de naam van de wedstrijd en de te zwemmen afstanden en slagen.

Leeftijdsbepalingen:

Hoeveel en hoe vaak je mag zwemmen kun je lezen op blz. 7 en 8 van het Open water boek deel A.

Caps:

Als je van plan bent meerdere wedstrijden te zwemmen is het verstandig om een cap te kopen via de vereniging. Deze kost Eur 10,20 en kun je bestellen door een e-mail te sturen naar Katja, wedstrijdzwemmen@zvthalassa.nl. Graag voor 8-7-2017, als je deze al bij de eerste wedstrijd wil gebruiken. Als je al een cap hebt, kun je nakijken of je een andere kleur nodig hebt in dit seizoen, door te klikken op Overzicht capkleuren leeftijdscategorieen 2017 .

Wetsuits:

Of je nu wel of niet een wetsuit mag/moet gebruiken bij open water wedstrijden, lees je door hier te klikken.

 

Voor meer informatie over open water zwemmen kun je naar:

http://www.knzb.nl/wedstrijdsport/openwaterzwemmen/

http://noww.nl/

Related