×
 

Zwerfafval, statiegeld en wat we zelf kunnen doen

De laatste weken heeft er weer veel in het nieuws gestaan over zwerfafval en dan vooral in de combinatie met statiegeld op kleine flesjes en blikjes. In Meerhoven proberen we het zelf in de hand te houden door regelmatig met grijpstok de straat op te gaan.
Zwerfafval, statiegeld en wat we zelf kunnen doen

Op 15 maart was er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer waarin het statiegeld behandelt werd. Ondanks de steun van de statiegeldalliantie die pleit voor:

“Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

krijgen de tegenstanders nog twee jaar de tijd om met een alternatief te komen. Dat betekent dat onze prik-je-mee teams de komende twee jaar nog volop aan de slag kunnen om ook de plastic drankflesjes en blikjes op te ruimen. 

Gelukkig kregen we afgelopen weken uitbreiding met verschillende nieuwe vrijwilligers.

Misschien dat https://www.litterati.org/ extra bewijslast van de noodzaak van statiegeld kan opleveren. Je download de Litterati app op je smartphone, maakt met de app een foto van het zwerfafval voordat je het opraapt, thuis tag je de foto's en upload ze naar hun website. Op de website kun je onder Map zien waar allemaal zwerfafval is gefotografeerd. Een ontluisterend beeld. Mijn eerste rondje leverde 20 stuks op en deze staan inmiddels op de website (de kaart reageert wel een beetje traag).  

Ook mee prikken?

Je bent meer dan welkom om mee te komen doen. We prikken elke 2e zondag van de maand beginnend bij De Hanger (10:00 uur) en elke laatste maandag van de maand beginnend aan het Zandstrand (10:30 uur). We ontmoeten elkaar bij het beginpunt en waaieren dan in groepjes van twee of drie uit over de wijk. Daarnaast zijn er nog groepjes in Grasrijk en Waterrijk die af en toe prikken, maar daar zit niet zo'n regelmaat in.

Een paar dagen voor de prikdag krijg je een mailtje om de activiteit weer in herinnering te brengen. Iedereen die zin en tijd heeft verzameld op de afgesproken tijd en plaats. We brengen vuilniszakken mee en iedereen krijgt de eerste keer een grijper en ring voor zijn vuilniszak. We hebben ook hesjes voor de liefhebbers. 

Meedoen? Mail naar duurzaam@meerhoven.nl

18 maart 2018
Inge Kouw

8 Email

Related

Prik-je-mee
Prik-je-mee
Iedere tweede zondag, laatste maandag en 1e donderdag van de maand wordt er zwerfafval opgeruimd door een groep vrijwilligers. Meehelpen? Meldt je aan.
Prik-je-mee blij met ondersteuning van Brouwers Groenaannemers
Prik-je-mee blij met ondersteuning van Brouwers Groenaannemers
Prik-je-mee is de noemer waaronder 3x per maand door vrijwilligers zwerfafval wordt opgeruimd in Meerhoven. Om hun werk te kunnen doen hebben ze grijpers en vuilniszakken nodig. Deze krijgen ze van Brouwers Groenaannemers. Daarom vandaag een stukje over dit bedrijf.
Prikgroep Waterrijk van start
Prikgroep Waterrijk van start
Zoals u misschien weet wordt er elke tweede zondagochtend en laatste maandagochtend van de maand in Meerhoven zwerfafval opgeruimd. Vrijwilligers trekken dan vanaf een vast punt door de wijk. Binnenkort start er een nieuw team op de eerste maandagochtend van de maand vanuit Waterrijk. Meedoen? Stuur een mailtje naar info@duurzaammeerhoven.nl, zodat we een grijper, hesje en ring voor de vuilniszak voor je kunnen regelen.
Diverse artikelen o.a. micro plastics in cosmetica en huisstof
Diverse artikelen o.a. micro plastics in cosmetica en huisstof
Een selectie van artikelen van de afgelopen maand.
Prik-je-mee
Prik-je-mee
Laatste maandag van de maand.
Prik-je-mee gefêteerd door McDonalds
Prik-je-mee gefêteerd door McDonalds
Zwerfafval opruimen loont.
Prik-je-mee
Prik-je-mee
I.v.m. Pasen prikken we op 4 april i.p.v. op 28 maart.
Prik-je-mee
Prik-je-mee
Zwerfafval opruimen.