×
 

Zelf een CO2 meter bouwen

Voor miljoenen jaren tot aan de industriële revolutie lag de hoeveelheid CO2 in de lucht op ongeveer 268 ppm (deeltjes per miljoen). Sinds die tijd is de hoeveelheid geleidelijk gestegen en onlangs tikten we de 415 ppm aan. Zolang als dat er mensen rondlopen is dit niet eerder gebeurd. Maar ook in huis hebben we te maken met te hoge CO2 concentraties.
Zelf een CO2 meter bouwen

Koolstofdioxide, ook kooldioxide of koolzuurgas genoemd, is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO2. In zuivere toestand is het een kleurloos en geurloos gas dat van nature in de aardatmosfeer voorkomt. De molecule bezit een lineaire geometrie en behoort tot de puntgroep D∞h.Hoewel het gas zelf geurloos is, vormt het samen met waterdamp koolzuur, waardoor bij hogere concentraties een scherpe zure geur waargenomen kan worden.De atmosfeer van de Aarde bevatte in 2016 ongeveer 404[2] ppm koolstofdioxide. Deze concentratie neemt verder toe.[3] Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) houdt zich intensief bezig met de oorzaken en gevolgen daarvan voor de opwarming van de aarde. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstofdioxide

Voor miljoenen jaren tot aan de industriële revolutie lag de hoeveelheid CO2 in de lucht op ongeveer 268 ppm (deeltjes per miljoen). Sinds die tijd is de hoeveelheid geleidelijk gestegen en onlangs tikten we de 415 ppm aan (lees meer). Zolang als dat er mensen rondlopen is dit niet eerder gebeurd.

Maar ook in huis hebben we te maken met te hoge CO2 concentraties. Zet je een CO2 meter in een goed geventileerde kamer neer dan zul je een waarde ergens rond de 400 ppm meten. Maar zodra er meer mensen in een kamer zitten en er niet goed geventileerd wordt, stijgt die concentratie al snel naar ongezonde waardes boven de 1200 ppm. Te hoge CO2 waardes kunnen leidden tot hoofdpijn en vermoeidheid, ook neemt de concentraties af. Daarom moet de CO2 waarde in een klaslokaal ook onder de 1200 ppm blijven.

Maar hoe weet je wat het CO2 gehalte in jouw woning is? Voor een CO2 meter ben je al gauw meer dan € 130 kwijt, maar er is een goedkopere oplossing, zelf bouwen, kosten ongeveer € 30,--. De bouwtekening met instructies vind je hier https://docs.google.com/document/d/1xasCGfBETd0N2bq7BI-maAkGFvk7YDnRBfVL16skOQY

Maak een foto van jouw bouwsel en mail het naar info@duurzaammeerhoven.nu, dan voegen we hem toe aan dit artikel.

17 juni 2019
Inge Kouw

Images

8 Email
Keywords : 

Related