×
 

Warmte scans in Meerhoven

In Meerhoven zijn in december 2018 16 woningen met een warmtebeeld camera gescand. De bewoners hebben vooraf informatie ontvangen over de camera en hoe zij hiermee en met de foto's om kunnen gaan. De bewoners konden zelf de beelden maken, die waar nodig besproken werden.
Warmte scans in Meerhoven

Resultaten

De resultaten waren op een paar kieren in raam of deur na zeer goed. De kwaliteit van de isolatie is goed tot zeer goed te noemen, zeker voor de woningen na 2005. In een aantal woningen was het comfort minder door tocht. Deze werd vaak veroorzaakt door neergaande luchtstroom langs grote raampartijen (soms ook de muren). Ook al is er een goede kwaliteit dubbel glas toegepast, de lucht koelt af en stroomt naar beneden. Deze luchtstromen kunnen effectief bestreden worden middels vitrages of gordijnen.

brievenbus

Vloerverwarming

Bij een aantal woningen is alleen in de huiskamer vloerverwarming aangelegd. Dit is vaak een comfort verbetering, maar de regeling in samenwerking met de rest van het huis laat vaak te wensen over. De vloerverwarming reageert traag op de thermostaat, zodat na het verzetten van de huiskamerthermostaat de rest van het huis te warm of te koud wordt. Ofwel het goed regelen van de temperatuur in het hele huis is moeilijk. Ook is niet altijd een pompschakelaar gemonteerd waardoor de vloerverwarmingspomp onnodig loopt.

Luchtkwaliteit

Tegelijk met de warmtescan zijn er ook metingen gedaan aan de luchtkwaliteit door CO2 te meten. De bezochte woningen zijn voornamelijk uitgerust met een centrale afzuiging en ventilatieroosters boven een of meer ramen. Dit werkt goed als de ventilatieroosters geopend zijn en de afzuiging in de goede stand staat. In de winter worden de roosters vaak gesloten, omdat de verse lucht ook koude meevoert wat als tocht wordt ervaren.

De volgende problemen zijn geconstateerd:

  • De centrale afzuiging in het plafond van de huiskamer is weggewerkt.
  • De centrale afzuiging staat na schoonmaken vrijwel dicht.
  • Bij uit- of verbouw van de woonkamer wordt de afzuiging niet opnieuw ingeregeld.
  • Bij uit- of verbouw van de woonkamer worden geen extra roosters geplaatst.
  • De afzuiging wordt te laag gezet i.v.m. het geluid.
  • De afzuiging is niet ingesteld op het aantal bewoners. Voor een redelijke ventilatie moet 25m3 per persoon per uur ververst worden.

De huizen met een WTW installatie hebben geen luchtkwaliteit probleem mits ze aan staan. Hier wordt geen koude luchtstroom gevoeld en er is nauwelijks warmteverlies. De filters moeten natuurlijk op tijd gereinigd worden.

Conclusie

De problemen met luchtkwaliteit en de verwarmingsregeling kan in elk huis opgelost worden, maar er is geen generale oplossing, het zal altijd maatwerk zijn.

 Op 27 maart organiseren we een informatieve avond over deze onderwerpen. Meer informatie hierover volgt later.

2 februari 2019
Kees Verhagen

8 Email
Keywords : 

Related

Warmtescan van je woning - deze winter
Warmtescan van je woning - deze winter
Wat is een gezond binnenklimaat? Hoe draagt dat bij aan behaaglijk en comfortabel wonen? Hoe beïnvloed je eigen gedrag het binnenklimaat? En wat is de invloed van koken op gas? Kortom heel veel vragen die de revue kunnen passeren als we bij u langs komen voor het maken van een warmtescan.
Informatieve avond Binnenklimaat - 27 maart 2019
Informatieve avond Binnenklimaat - 27 maart 2019
Wat is een gezond binnenklimaat? Hoe draagt dat bij aan behaaglijk en comfortabel wonen? Hoe zit dat met ventilatie, wet- en regelgeving, normen? Hoe beïnvloed je eigen gedrag het binnenklimaat? En hoe zit dat met schimmel op de kozijnen en natte ramen? En wat is de invloed van koken op gas? Kortom heel veel vragen die we tijdens deze informatieve avond georganiseerd door Duurzaam Meerhoven willen beantwoorden. Kom daarom op 27 maart naar De Hangar en stel je vragen. Aanmelden via info@duurzaammeerhoven.nu.
Update Luchtkwaliteit
Update Luchtkwaliteit
In maart schreven we dat enkele leden van de werkgroep Energie aan de slag gingen met het bouwen van sensoren voor het meten van de luchtkwaliteit. Daar hebben zich nog enkele andere buurtbewoners bij aangesloten. Inmiddels zijn er meerdere sensoren gebouwd, waarvan er op dit moment twee actief zijn. Je kunt de metingen volgen op https://maps.luftdaten.info/#13/51.4521/5.4258.
Mailing: Een duurzaam en gezond leefklimaat in Meerhoven? Doe mee!
Mailing: Een duurzaam en gezond leefklimaat in Meerhoven? Doe mee!
Rond 22 augustus wordt er in Meerhoven een mailing bezorgd van Duurzaam Meerhoven en Buurkracht. We kondigen daarin diverse activiteiten van dit najaar aan. Hier op de website kun je er meer over lezen. Er komen zeker nog activiteiten bij zoals iets leuks van Eetbaar Park en een algemene informatie/gespreksavond op 10 oktober.
Werkgroep Luchtkwaliteit een feit
Werkgroep Luchtkwaliteit een feit
Enige tijd geleden deed Duurzaam Meerhoven een oproep voor vrijwilligers die zich samen wilden verdiepen in het onderwerp luchtkwaliteit. Helaas leverde dat naast duimpjes niets op. Tijdens het laatste overleg van de werkgroep Energie kwam het idee naar boven om zelf een meetinstallatie te bouwen. De mogelijkheden om dit te doen worden momenteel onderzocht. We houden u via deze website op de hoogte van de vorderingen. Meedoen, mail naar duurzaam@meerhoven.nl.
Bekijk je woning met een warmtecamera
Bekijk je woning met een warmtecamera
Leden van de werkgroep Energie van Duurzaam Meerhoven beschikken over een warmtecamera waarmee bij koud weer gekeken kan worden op welke plekken jouw huis warmte verliest. (For English see below.)
Luchtkwaliteit in Meerhoven
Luchtkwaliteit in Meerhoven
Meerhoven ligt dicht tegen de N2/A2 aan, ook grenzen we aan een vliegveld en loopt er een drukke weg, de Meerhovendreef, door de wijk. Wat doet dat met onze luchtkwaliteit? Er wordt steeds meer bekend over (ultra)fijnstof, de Europese normen zijn lager dan die van de WHO. Hoe zit dat?
Buurkracht en Warmtemeters
Buurkracht en Warmtemeters
De werkgroep Energie beschikt over een warmtecamera waarmee bij koud weer gekeken kan worden op welke plekken jouw huis warmte verliest. Lees verder als je interesse hebt in dergelijke beelden van jouw woning.
Gespot door Marjola
Gespot door Marjola
een aantal berichten die ik de moeite waard vond om met je te delen
Airport Project verslag
Airport Project verslag
Van 4 juni tot en met 9 juli heeft AiREAS op verschillende locaties rondom het vliegveld van Eindhoven metingen verricht van UFP, NOx en Geluid. Het doel was om de blootstelling van omwonenden aan de milieustempel van vliegverkeer inzichtelijk te maken door op verschillende locaties het contrast te peilen van dagen zonder vliegverkeer en dagen met vliegverkeer. Tot 15 juni was het vliegveld gesloten voor vliegverkeer door onderhoudswerkzaamheden.
Stadsdebat Luchtkwaliteit en Volksgezondheid in Eindhoven
Stadsdebat Luchtkwaliteit en Volksgezondheid in Eindhoven
Georganiseerd door Aireas en haar vele partners
Eerste vragenlijst onderzoek beleving rondom Airport Eindhoven
Eerste vragenlijst onderzoek beleving rondom Airport Eindhoven
Aireas heeft de financiering van het onderzoek naar luchtkwaliteit en gezondheid rond het vliegveld niet volledig rond kunnen krijgen. Gelukkig krijgen zij wel een bedrag van de gemeente Eindhoven, zodat een deel van het onderzoek door kan gaan.
Korte impressie van de avond over luchtkwaliteit in Meerhoven
Korte impressie van de avond over luchtkwaliteit in Meerhoven
Link naar het verslag van Bernard Gerard, foto's, enkele oproepen en nog wat.
Informatiebijeenkomst Luchtkwaliteit - 18 mei 2016
Informatiebijeenkomst Luchtkwaliteit - 18 mei 2016
In juni gaat het vliegveld twee weken dicht voor het vernieuwen van de start- en landingsbaan. Aireas gaat rondom deze tijdelijke sluiting van het vliegveld metingen uitvoeren. Naar mate er meer bekend wordt over de gevolgen van luchtkwaliteit op onze gezondheid, worden we ook meer bewust van de gezondheidsrisico's.