×
 

Verslag tour langs warmtepompen

Op 22 mei jl. bezochten we vier woningen met een warmtepomp. Hierbij het verslag van die middag.
Verslag tour langs warmtepompen

Met 17 belangstellenden trokken we op 22 mei langs 4 woningen met een warmtepomp. Naast de aanwezigen, staan er ook nog 13 belangstellenden op een wachtlijst voor een tweede tour.

Luchtwarmtepomp Waterrijk

Het eerste adres was in Waterrijk. De woning van Kees en Marjola heeft een luchtwarmtepomp naast een gasaansluiting, het gaat om een zelf geïmporteerde en aangesloten systeem. De bewoners zijn er erg tevreden over. De pomp draaide op het moment van bezoek niet. Maar maakt redelijk wat geluid als hij draait.

De warmtepomp wordt alleen ingeschakeld bij een buitentemperatuur van 1 graad of hoger. Technische gegevens 13KW lucht/water warmtepomp (monoblock)

Totale kosten hybride systeem:

 • Warmtepomp: eigen import € 2600,- (transport € 800, belasting € 600, pomp € 1150 en verzekering € 50). Hij is ook in Belgie te koop voor € 3600.
 • Anti vries regeling, pomp en 3 x 100 liter voorraadvat + 24 meter 22mm waterleiding + driewegklep ca € 400.
 • Geen regeling nodig bij de aansluiting op de CV ketel, deze heeft al een gescheiden warmwatervoorziening.

Woning:

 • 120 m2 wordt op 19 graden constant gehouden in de winter.
 • 60 m2 wordt op 15 graden constant gehouden.
 • 26 m2 wordt door een Airco op aanvraag verwarmt tot 19 graden.
 • Totaal verbruik Koken, douchen en drogen ca 250 m3 gas.
 • Totaal bijstook per jaar 350 m3 gas.
 • Totaal wordt per jaar ca 4000 kwh verbruikt voor verwarming.

Zonder warmtepomp is het jaarverbruik ca 2250 m3 gas, Dus 1650 m3 besparing met ca 4000 Kwh Theoretisch een cop van 4 (maar dat lijkt te hoog).

Warmtepomp met grondboringen Grasrijk

Het tweede adres was in Grasrijk. Bij Berry bekeken we een warmtepomp met grondboringen (4 x 60 meter diep). De installatie is na twee jaar aangelegd, omdat de bewoners genoeg hadden van hun extreem hoge energierekening van in het begin € 230 per maand (later € 190). Ze besparen hier nu ca. € 120 per maand op.

Kosten van de installatie ca. € 18.000,--.
De installatie kan koelen tot 25C.
Technische gegevens: water water warmtepomp van Nibe Installateur: Installatiebedrijf Schoormans B.V. ??? niet op internet te vinden.

Warmtepomp met grondboringen Zandrijk

Daarna gingen we naar Harry in Zandrijk. Ook hier een warmtepomp met grondboringen (4x 80 meter diep). De installatie is bij de bouw aangelegd. Omdat dit in die tijd nog niet zo bekend was, is de installatie veel groter dan later nodig bleek.

Luchtwarmtepomp Zandrijk

Tenslotte gingen we naar Stefan, ook in Zandrijk. Hier ter afsluiting een luchtwarmtepomp die onlangs is aangelegd. Ook deze was op het moment van bezoek niet in bedrijf. De buitenunit maakt beduidend minder lawaai dan die op het eerste adres. Kanttekening hierbij is dat warmtepompen vooral in de winter draaien, wanneer er weinig mensen buiten zitten en het geluid zullen ervaren.

Stefan heeft de warmtepomp zelf in Duitsland besteld en vervolgens een team (airco-specialist, elektricien, loodgieter en renovatiebedrijf) ingeschakeld om de installatie te doen.

Technische gegevens:

 • Merk: Rotex Binnenunit: HPSU compact 508 Biv Buitenunit: 6KW (split, modulerend)
 • Gegevens huis: 170m2 oppervlak, waarvan 100m2 's winters wordt verwarmd. 2 personen, 25GJ verbruik per jaar. Kosten ca. € 7.000 (inclusief installatie, na aftrek van € 2.300 subsidie).
 • Geschat verbruik: 2000 KWh

Opzeggen stadsverwarming

Dit is een heikel punt, omdat de kosten van de stadsverwarming hoog zijn en Ennatuurlijk niet makkelijk meewerkt bij een verzoek om de levering te stoppen. Wettelijk is dit echter mogelijk en in de oudere contracten staat ook niets over het niet kunnen afsluiten. Dus verdiep je hier in en schakel desnoods je rechtsbijstandsverzekering in en neem contact op met Stichting Stadsverwarming Eindhoven.

Zie ook de volgende linken:

 • Schikking Stefan van der Eijk - Essent: link 
 • Uitspraak geschillencommissie Christof Kaiser: link

Installatiebedrijven

Bedrijven die een installatie van A t/m Z kunnen uitvoeren:

Bij de aanleg moet besproken worden:

 • Locatie van de binnen- en buitenunit, waarbij leidingen de units en het warmteafgifte systeem moeten verbinden.
 • Vloerverwarming is een pré, maar met vervanging van een aantal radiatoren door speciale radiatoren met een booster kan het ook.
 • Verbruik van tapwater, verwarming en oppervlakte van het huis om een goed advies te kunnen opstellen. Als je overweegt om hier aan te beginnen is het goed om je verbruik te gaan monitoren. Door in de zomermaanden een aantal maanden je verbruik van week tot week of maand tot maand te noteren, krijg je een idee van je verbruik aan tapwater. De rest van je jaarrekening is dan verwarming.

Alle deelnemers waren positief over de tour. Binnenkort plannen we een tweede voor de mensen op de reservelijst.

Images

8 Email
Keywords : 

Related

Verslag Informatiebijeenkomst Warmtepompen 17 oktober 2016
Verslag Informatiebijeenkomst Warmtepompen 17 oktober 2016
Op 17 oktober jl. waren ongeveer 140 geïnteresseerden aanwezig om te horen wat o.a. enkele ervaringsdeskundigen, een installateur en 040Energie te vertellen hadden over warmtepompen. Na afloop kon men in gesprek met diverse adviseurs, installateurs en gebruikers. Lees verder voor het verslag of ga direct naar de presentaties in de bijlagen.
Informatiebijeenkomst Warmtepompen
Informatiebijeenkomst Warmtepompen
In de wijk Meerhoven is dat meer dan actueel, omdat bewoners niet tevreden zijn over de stadsverwarming. We hebben te maken met hoge vastrecht- en energiekosten en storingen in het stadsverwarmingssysteem. Naast belangrijke kostenbesparingen kan men hiermee een bijdrage leveren aan milieu doelstelling. Duurzaam Meerhoven nodigt alle geïnteresseerden van harte uit de bijeenkomst bij te wonen.
Tour langs warmtepompen in Meerhoven - VOL
Tour langs warmtepompen in Meerhoven - VOL
Duurzaam Meerhoven organiseert een tour langs een aantal woningen met een warmtepomp. Stadsverwarming is (in Meerhoven) een dure warmtebron en is door het verstoken van gas (en biomassa) niet zo milieuvriendelijk.