×
 

Rondleiding Eetbaar Park Meerhoven

Op zondag 29 september verzorgde Eetbaar Park Eindhoven in de personen van Anita Liebregts en Claudia Stoldt een rondleiding.
Rondleiding Eetbaar Park Meerhoven

Deelname stond al een paar jaar op mijn verlanglijstje en afgelopen zondag konden mijn man Kees en ik deelnemen.

Het weer was beter dan voorspeld en bij het startpunt waren ruim 40 deelnemers verzameld. Gids Anita Liebregts (Natuurrijk Eindhoven) nam de groep met 9 ouders en 11 kinderen onder haar hoede en gids Claudia Stoldt (De Tuinfluiter) de groep met volwassen deelnemers.

Het park is rijk aan voedzame zaden, bloemen, vruchten en bladeren en enkele soorten paddenstoelen. Je moet die voedselbronnen dan wel herkennen en weten hoe te verwerken.

De groep van Anita heeft de kinderen laten proeven van de madeliefjes en sleedoornpruimpjes (de kleinste pruim die er bestaat). Deze zijn pas lekkers als ze donkerpaars worden.

Tijdens de rondleiding kwamen wij o.a. weegbree en heerlijk geurende wilde tijm tegen. Weegbree, brandnetels, melde, de bladen van de paardenbloem, veldzuring en eetbare madeliefjes pluk je bij voorkeur in het voorjaar, als de bladen vers zijn. Rozenbottels zijn in de herfst oogstbaar en prima te verwerken tot wijn, zoetzuur en jam. Mispels mogen nog wat rijper worden en moeten hangen tot ze echt overrijp zijn, dan zijn deze vruchten tot een heerlijke jam te verwerken. Het is jammer dat de bramen in het Douglas bos zijn verdroogd. Ik maakte een fijne gelei van bramen, want pitjes vind ik in bramen en rode bessen jam een gruwel, dus maak ik er geleid van. Ook van de paarse vlierbessen maak je heerlijke jam en van de bloesem limonade of gebruik de bloemetjes in een pannenkoek.

Verder vind je diverse soorten appels, peren, pruimen en tamme kastanjebomen, waar je van mag plukken voor eigen gebruik.

De elzenproppen werden vroeger voor het schieten met kunststof pijpen gebruikt. De chicorei werd tot poeder gemalen en in de oorlog als koffie gebruikt. Vroeger deed mijn vader een schepje Buisman in de koffie, dan vond hij de smaak beter tot uitdrukking komen.

Verder groeit in het park nog duindoorn. Die heeft veel Vitamine C en is te verwerken tot heerlijke jam. Dit jaar laten helaas ook de vlierbessen het afweten door de droogte. Deze kleine donkerpaarse besjes zijn sterke vitamine bommetjes, maar eet ze niet rauw, verwerk ze tot sap. De antivirale werking van de vlierbes is heel krachtig. Het versterkt het immuunsysteem en daarom is het zeker geschikt als je een griepje voelt opkomen. Trouwens vlierbessen jam is ook heel lekker.

Claudia raadt dringend het eten van de paddenstoelen in het park of in bossen af. Sommige paddenstoelen lijken op elkaar, de ene is eetbaar en de andere dodelijk giftig, dus nooit plukken!!

De groep van Anita heeft de paddenstoelen goed bekeken, sommige stonden in een heksenkring, de soorten die we hebben gezien waren: zwavelzwam, geschubte inktzwam, vliegenzwam, eikenkorstzwam, elfenbankje en nog een aantal mycenasoorten.

Het Aboretum ligt wat verscholen in de buurt van de biogascentrale, maar is zeker de moeite van een bezoekje waard. De bomen en struiken die van kwekerij de Oirsprong naar Park Meerland werden overgeplaatst, kregen het op de nieuwe plek zwaar te verduren. In de bodem ligt een leemlaag waar de wortels moeilijk of niet doorheen komen. Inmiddels zijn greppels aangelegd en de werkgroep die het Arboretum iedere woensdagmiddag onderhoudt, zorgt voor de boomspiegels door het onkruid te verwijderen en een dikke laag compost toe te voegen. Zo wordt geprobeerd de aangeplante bomen te redden.

Ook de wand met de nesten voor de oeverzwaluwen brengen leven in Park Meerland. Op dit moment is het stil bij de wand, maar in het voorjaar is vliegen de oeverzwaluwen af en aan, het is dan een drukte van je welste!

Het Douglas bos is een oud stuk bos, die voor de aanleg van Park Meerland een dichte onderbebossing kende. Het teveel aan bebossing werd weggehaald en er werden rodondendrons geplant, die in het voorjaar een schitterend pallet aan fraaie kleuren vormen. Zelfs nu bloeien nog een paar exemplaren.

Het was een hele interessante en leerzame wandeling. Tot slot kon iedere deelnemer sleedoorn likeur proeven, die de gidsen zelf brouwden. De deelnemers lieten zich deze likeur goed smaken!

Ik heb niet alle informatie onthouden die ik tijdens de rondleiding kreeg, maar gelukkig vulden Anita en Claudia mijn verslag aan. Voor vragen en/of advies kun

Images

8 Email

Related

Avond voor de vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven
Avond voor de vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven
Op 20 november jl. konden alle vrijwilligers die actief zijn bij Duurzaam Meerhoven deelnemen aan een gezellig dinertje in Echt Welschap.
Warmtescan van je woning - deze winter
Warmtescan van je woning - deze winter
Wat is een gezond binnenklimaat? Hoe draagt dat bij aan behaaglijk en comfortabel wonen? Hoe beïnvloed je eigen gedrag het binnenklimaat? En wat is de invloed van koken op gas? Kortom heel veel vragen die de revue kunnen passeren als we bij u langs komen voor het maken van een warmtescan.
Meewerken in het Park
Meewerken in het Park
Regelmatig wordt er op woensdagmiddag in het arboretum door vrijwilligers gewerkt om de boomspiegels schoon te houden en de bomen van compost of mulch te voorzien. Binnenkort organiseert de werkgroep Eetbaar Park los daarvan een woensdag of zaterdag om de in het park aangeplante fruitbomen een flinke boost geven.
Uw klantreis naar een duurzame woning / 0-op-de-meter woning begint op 10 oktober 2019
Uw klantreis naar een duurzame woning / 0-op-de-meter woning begint op 10 oktober 2019
De hitte in de afgelopen zomer heeft ons weer eens met de neus op de feiten geduwd, het klimaat veranderd schrikbarend snel. Tijd om de eigen voetafdruk te verkleinen, de portemonnee te sparen en tegelijk het comfort in huis te verhogen. Wie wil dat nu niet. Graag nemen we 10 Meerhovense huishoudens mee op reis met als einddoel een duurzame woning in 2020. Uw reis start op 10 oktober a.s. in De Hangar in Meerhoven. Opgeven via info@duurzaammeerhoven.nu is noodzakelijk.
Wandeling Eetbaar park Meerland - 29 september 2019
Wandeling Eetbaar park Meerland - 29 september 2019
De werkgroep Eetbaar Park van Duurzaam Meerhoven organiseert op 29 september een rondleiding in park Meerland, thema is Eetbaar park Meerland. De wandeling wordt verzorgd door Anita Liebregts (Natuurrijk Meerhoven) en Claudia Stoldt (De Tuinfluiter). Onder hun leiding gaan we op zoek naar eetbare zaden en vruchten die in het park overal te vinden zijn.
Wie wat bewaart heeft wat
Wie wat bewaart heeft wat
Deze spreuk herinnert mij aan mijn opa oma, die een geweldige voorraad groenten en fruit in weckflessen op hun zolder bewaarden. Ik mocht dan bijv. de rode stoofpeertjes van een bepaald oogstjaar zoeken en meebrengen.
Vleermuizenwandeling - 31 augustus 2019
Vleermuizenwandeling - 31 augustus 2019
Vanwege het grote succes van vorig jaar is er dit jaar weer een Vleermuizenwandeling. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar (niet jonger!) onder begeleiding van een ouder. Georganiseerd door Anita Liebregts (Eetbaar Park) i.s.m. de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant. (English text below.)
Informatie avond over een gezond binnenklimaat
Informatie avond over een gezond binnenklimaat
Iedereen wil graag leven in een gezond binnenklimaat. De vraag was dan ook: welke normen hanteer je voor een gezond binnenklimaat en op welke wijze is een gezond binnenklimaat te realiseren?
Het kruid engelwortel
Het kruid engelwortel
Engelwortel is een wat onbekend kruid, die al in de middeleeuwen als geneeskrachtige kwaliteiten voor diverse kwalen werd ingezet.
Van het gas af en toch kunnen wokken?
Van het gas af en toch kunnen wokken?
Hoe ga ik dat regelen? is een vraag die menig gebruiker van een wok op gas zich stelt.
Avond vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
Avond vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
Woensdag 21 was de jaarlijkse avond voor de vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven
Werkochtend in het park - 27 oktober 2018
Werkochtend in het park - 27 oktober 2018
Na de droge zomer wil Eetbaar Park Meerhoven in ons park de aangeplante bessenstruiken en fruitbomen een flinke boost geven. Kom je gezellig meewerken?
bekijk de info over Proeftuin Meerhoven
bekijk de info over Proeftuin Meerhoven
vandaag naar de Proeftuin geweest en heerlijk van het zonnetje genoten
Winter in Meerhoven
Winter in Meerhoven
Sinds een paar dagen laat de winter zich goed voelen in Meerhoven
 'hetkanWel'
'hetkanWel'
Breng eens een bezoek aan deze website.
Een dagje niet met de auto maar met de trein
Een dagje niet met de auto maar met de trein
Wil een dagje rustig op je bestemming aankomen zonder in de file te rijden? Neem dan eens de trein.
Bekijk het aanbod/vraag op gratis af te halen goederen in Eindhoven
Bekijk het aanbod/vraag op gratis af te halen goederen in Eindhoven
Vandaag gevonden: de site 'gratis af te halen in Eindhoven'.
Locale producten
Locale producten
De provincie Noord-Brabant produceert een veelheid aan duurzame producten.
Speelgoedbank
Speelgoedbank
De Speelgoedbank stelt speelgoed beschikbaar voor gezinnen die krap bij kas zitten.
E-Waste Race
E-Waste Race
Inzameling klein elektronisch afval door basisscholen in Eindhoven.
Staat een moestuin nog op je bucket-list?
Staat een moestuin nog op je bucket-list?
Vind je het prettig om in een relaxte omgeving in de buitenlucht te werken? Kom eens kijken wat je in onze Proeftuin kunt bijdragen in onderhoud, aanleg en nieuwe activiteiten. Een Proeftuin moet ook zelf voor inkomsten zorgen. Onze contributie is laag, maar je mag als tegenprestatie meedelen in de oogst. De oogst is altijd een beetje een verrassing, maar het kan leuk zijn om voor jou onbekende groenten en kruiden uit te proberen. Wil je lid worden, kijk dan op de Proeftuin Meerhoven.
Proeftuin Meerhoven: om van te smullen
Proeftuin Meerhoven: om van te smullen
Proeftuin Meerhoven maakt haar naam steeds beter waar. Afgelopen zondag waren onze nieuwe tuinders Arno en Ina ook weer druk in de weer. Arno kreeg van Leo een cursus 'zeis maaien' en bracht het geleerde in de praktijk. De paden tussen de bedden zijn nu weer zichtbaar. Ina pakte samen met Inge het onkruid rond de plantbedden aan, zodat het onkruid een beetje binnen de perken blijft. Maar wie zaait en mee werkt, mag ook oogsten. Na afloop gingen alle tuinders met een zak geoogste groenten tevreden naar huis. Je kunt dan ook voor jou onbekende groenten proeven en uitproberen.
Insectenhotel in Proeftuin Meerhoven
Insectenhotel in Proeftuin Meerhoven
Sinds vanmiddag is de Proeftuin Meerhoven een insectenhotel rijker. Peuters, kleuters, schoolkinderen, vader en moeders hielpen allemaal mee aan de inrichting van dit speciale hotel.
Ook gezien?
Ook gezien?
Waar? In Meerhoven
Ergernis in het OV, op de fiets en in de auto
Ergernis in het OV, op de fiets en in de auto
Ervaringen met mobiliteit in Eindhoven
Gespot door Marjola
Gespot door Marjola
artikelen die ik de moeite waard vind om met je te delen
Gespot door Marjola
Gespot door Marjola
artikelen die ik de moeite waard vind om met je te delen
Gespot door Marjola
Gespot door Marjola
een aantal berichten die ik de moeite waard vond om met je te delen
MacDonald's en vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
MacDonald's en vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
Op woensdag 7 december werden alle vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven bij MacDonald’s uitgenodigd om samen te dineren en ervaringen uit te wisselen.