×
 

Mechanisch ventilatiesysteem laten reinigen / vervangen

Afgelopen week hebben wij ons mechanisch ventilatiesysteem laten schoonmaken door Aircare Nederland uit Eindhoven. Is dat nodig en wanneer is vervanging zinvol?
Mechanisch ventilatiesysteem laten reinigen / vervangen

De monteur heeft de ventilatorunit uitgezogen en alle afzuigpunten in het huis en de instelling van de ventielen die op sommige punten in de loop der jaren verkeerd was komen te staan weer goed gezet. Hij deed dit met een industriële stofzuiger waarbij hij met een lange slang met borstel alle kanalen behandelde. Het viel nogal mee met het stof en andere vuiligheid. Goed om gedaan te hebben na 16 jaar. Er wordt aangeraden om dit om de 2 jaar te doen, maar als je zoals wij zelf de ventilatorunit uitzuigt, lijkt mij dat te vaak. De kosten waren € 99,-- die we per pin konden voldoen.

Vervanging wisselstroom ventilatorunit

Ongeveer 7 jaar geleden hebben we de wisselstroom* ventilatorunit vervangen door een gelijkstroom unit (Itho Ecofan). Dat kan op jaarbasis 30 tot 60 euro aan stroomkosten besparen (135 tot 275 kWh). Wij hadden dat in 4 jaar terugverdiend (we hebben de vervanging zelf gedaan). Ik was dan ook benieuwd of er inmiddels nog betere en zuinigere apparaten op de markt zijn. De monteur raadde een Orcon aan, die is zuiniger en krachtiger dan de Itho Ecofan. Incl. afstandsbediening (zodat je hem ook in de badkamer kunt aanzetten) en installatie kost zo’n apparaat ongeveer € 430,--

Omdat we 7 jaar geleden al een grootte stap hebben gezet is vervanging nu niet zo gunstig, de besparing ten opzichte van de huidige Itho Ecofan is gering. Daarom hebben wij besloten om nog een paar jaar met de huidig Itho Ecofan door te gaan.

Heb je nog een wisselstroom ventilatorunit dan loont het de moeite om hem te vervangen door een gelijkstroom unit. Hij is zuiniger, krachtiger en stiller.

Heb je een Warmteterugwin unit, dan is schoonhouden belangrijker. En wellicht valt hier ook winst te behalen bij vervanging. Wie daar ervaring mee heeft nodig ik uit om die hieronder bij Reactie te delen.

Voor meer informatie kijk op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/ventileren/ventilatie-met-mechanische-afvoer/  

https://www.nu.nl/wonen/5122202/luchtkwaliteit-in-meeste-nederlandse-huizen-onvoldoende-fijnstof.html

of zoek op internet op mechanische ventilatie.

 

* Meestal is op het typeplaatje te zien om wat voor ventilator het gaat, AC staat voor wisselstroom (vaak met vermelding 50 Hz), DC staat voor gelijkstroom. De input van de gelijkstroom ventilator is natuurlijk wel AC. Dus let op dat je naar de juiste aanduiding kijkt.

8 Email
Keywords : 

Related