×
 

Korte impressie van de avond over luchtkwaliteit in Meerhoven

Link naar het verslag van Bernard Gerard, foto's, enkele oproepen en nog wat.
Korte impressie van de avond over luchtkwaliteit in Meerhoven

Op 18 mei organiseerde Duurzaam Meerhoven een informatiebijeenkomst over het onderwerp Luchtkwaliteit. De aanleiding was de sluiting van de start- en landingsbaan van het vliegveld begin juni. Voorafgaand, tijdens en naderhand gaat Aireas metingen verrichten om meer informatie over onze luchtkwaliteit te verzamelen en dit te kunnen linken aan gezondheid. 

Helaas is inmiddels gebleken dat er onvoldoende geld beschikbaar is om het onderzoek in zijn oorspronkelijke opzet uit te voeren. Er zal nog wel onderzoek plaatsvinden, maar minder uitgebreid.

De eerste inleiding werd verzorgd door Jan-Paul Close van Aireas

 • Onze basisbehoeften bestaan uit 1 kg voedsel, 3 kg water en 30 kg lucht. Als we ons voedsel, ons water of onze lucht vervuilen, vervuilen we ons zelf.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat als we gezonder gaan leven, gezondere lucht gaan inademen, onze gezondheid langzaam verbeterd. Het heeft dus zin om hier aan te werken.
 • Voor 50% is luchtvervuiling onze eigen verantwoordelijkheid. Denk daarbij aan het branden van kaarsjes, stofzuigen, koken, klussen.
 • De andere 50% is de sociaal-economische werkelijkheid. Daar hebben we veel minder invloed op. Denk hierbij aan files, brommers.
 • Graag uw medewerking aan het onderzoek door deze enquete in te vullen: https://www.onsplatform.tv/aireas-eindhoven/eerste-vragenlijst-onderzoek-beleving-rondom-airport-eindhoven 

De tweede inleiding was van Bernard Gerard van Milieudefensie

Een artikel over de avond en zijn presentatie zijn te vinden op bjmgerard.nl. Enkele wetenswaardigheden:

 • Er zit 1 miljard aan brandstofsubsidie op kerosine (geen btw, geen accijnzen)
 • Kerosine is nog steeds niet ontzwaveld zoals benzine voor auto's.
 • Er bestaat geen norm voor roet in de lucht, terwijl dit de gevaarlijkste stof is en er veel over bekend is.
 • Voor ultrafijnstof is geen norm, er is ook nog maar weinig over bekend.
 • Ook is er geen norm voor vliegtuiglawaai.
 • Bernard verzoekt de aanwezigen te tekenen op de website  https://sites.google.com/site/de10gebodenvoorea/ 

De derde presentatie werd verzorgd door Robert Toonen Dekkers

 • Ontwikkeling van een app, zodat sporters/fietsers kunnen zien wat de gezondste route is. 

Afsluiting

Er is deze avond erg veel informatie gedeeld. Een oproep voor het opstarten van een werkgroep Luchtkwaliteit in Meerhoven gaf niet direct deelnemers. Maar mocht u geïnteresseerd zijn, neem dan contact op. 

Images

8 Email

Related

Luchtkwaliteit in Meerhoven
Luchtkwaliteit in Meerhoven
Meerhoven ligt dicht tegen de N2/A2 aan, ook grenzen we aan een vliegveld en loopt er een drukke weg, de Meerhovendreef, door de wijk. Wat doet dat met onze luchtkwaliteit? Er wordt steeds meer bekend over (ultra)fijnstof, de Europese normen zijn lager dan die van de WHO. Hoe zit dat?
Bijeenkomst in Meerhoven over toekomst Airport
Bijeenkomst in Meerhoven over toekomst Airport
Op woensdag 5 juli 2017 organiseren bewonersverenigingen in Meerhoven in samenwerking met Duurzaam Meerhoven een bijeenkomst over de toekomst van Eindhoven Airport. De verenigingen willen bewoners betrekken bij de groeiplannen van de luchthaven en de mogelijke gevolgen voor de omgeving. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot ca. 21.30 uur en vindt plaats in De Hangar, Meerbos 4 in Eindhoven. Iedereen is van harte welkom, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk.
Publieke bijeenkomst van het Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2) over de toekomst van Eindhoven Airport
Publieke bijeenkomst van het Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2) over de toekomst van Eindhoven Airport
Uitnodiging 20 mei 11.00 Zaal Leenhoef in Knegsel
Gespot door Marjola
Gespot door Marjola
een aantal berichten die ik de moeite waard vond om met je te delen
Airport Project verslag
Airport Project verslag
Van 4 juni tot en met 9 juli heeft AiREAS op verschillende locaties rondom het vliegveld van Eindhoven metingen verricht van UFP, NOx en Geluid. Het doel was om de blootstelling van omwonenden aan de milieustempel van vliegverkeer inzichtelijk te maken door op verschillende locaties het contrast te peilen van dagen zonder vliegverkeer en dagen met vliegverkeer. Tot 15 juni was het vliegveld gesloten voor vliegverkeer door onderhoudswerkzaamheden.
Stadsdebat Luchtkwaliteit en Volksgezondheid in Eindhoven
Stadsdebat Luchtkwaliteit en Volksgezondheid in Eindhoven
Georganiseerd door Aireas en haar vele partners
Eerste vragenlijst onderzoek beleving rondom Airport Eindhoven
Eerste vragenlijst onderzoek beleving rondom Airport Eindhoven
Aireas heeft de financiering van het onderzoek naar luchtkwaliteit en gezondheid rond het vliegveld niet volledig rond kunnen krijgen. Gelukkig krijgen zij wel een bedrag van de gemeente Eindhoven, zodat een deel van het onderzoek door kan gaan.
Informatiebijeenkomst Luchtkwaliteit - 18 mei 2016
Informatiebijeenkomst Luchtkwaliteit - 18 mei 2016
In juni gaat het vliegveld twee weken dicht voor het vernieuwen van de start- en landingsbaan. Aireas gaat rondom deze tijdelijke sluiting van het vliegveld metingen uitvoeren. Naar mate er meer bekend wordt over de gevolgen van luchtkwaliteit op onze gezondheid, worden we ook meer bewust van de gezondheidsrisico's.