×
 

Coöperatie Zonnepark Welschap - update 3

Inschrijven met voorrang in de maand april. Aanbod voor deelnemers komt in maart.
Coöperatie Zonnepark Welschap - update 3

Het gaat beginnen!

Duizend deelnemers met gemiddeld 12 zonnepanelen in het park is genoeg om het hele Zonnepark Welschap vol te krijgen. Er zijn inmiddels meer dan 2300 belangstellenden. Word jij een van die duizend deelnemers? Dan is 1 april (geen grap) een belangrijke datum voor jou.

We hebben een deal

De coöperatie heeft een partner gekozen die het park gaat ontwikkelen en exploiteren. Zodra alle details geregeld zijn, maken we bekend wie het geworden is. Met deze partij zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Uiterlijk 1 april staat de website Zonneparkwelschap.nl online.
  • In maart krijgen belangstellenden alle informatie: verwachte opbrengsten, kosten, investering- en leasemogelijkheden, rendement en voorwaarden. Je kunt dan zelf beoordelen of deelnemen voor jou financieel aantrekkelijk is.
  • In veel van de deelnemende postcodegebieden komen informatieavonden.
  • Belangstellenden krijgen vanaf 1 april de hele maand exclusief het recht om zich als deelnemer in te schrijven via de websites van de lokale energieverenigingen en Zonnepark Welschap.
  • Mensen die zich na 1 april als belangstellende registreren worden eind april geïnformeerd over het vervolg. Mogelijk is het park dan al vol; dat weten we op dit moment nog niet.

Hoe het werkt

De meest gestelde vraag: Wat kost het en wat levert het op. Op deze vraag komt uiterlijk 1 april antwoord. De onderhandelingen zijn nog niet helemaal afgerond. Bijna net zo vaak krijgen we de vraag: Hoe werkt het? Het antwoord is als volgt.

  • Met participaties. Als deelnemer in een postcoderoosproject leg je geld in voor een aantal zonparticipaties of zoncertificaten. (Hoe zo’n participatie bij coöperatie Zonnepark Welschap gaat heten, staat nog niet vast.) Eén participatie komt overeen met één zonnepaneel. Je kunt dit ook vertalen naar de jaarlijkse korting van 100% op de energiebelasting over het aantal kWh dat dat één zonnepaneel in een jaar opwekt. Je ontvangt deze korting zolang deze participatie op jouw naam staat. Effectief betaal je dus géén energiebelasting over de voor jou opgewekte stroom. Deze vrijstelling geldt voor 15 jaar. Een voorbeeld: wanneer je met 12 participaties deelneemt, wekken 12 zonnepanelen voor jou bijvoorbeeld 3000 kWh op. Dan betaal je over 3000 kWh van je stroomrekening geen energiebelasting. De verrekening vindt plaats via de jaarnota van je energiebedrijf (mits dit een energiebedrijf is dat met de postcoderegeling werkt; een lijst hiervan volgt later). Je energierekening wordt dus een stuk lager en zo verdien je je investering in het park terug. Verbruik je meer stroom dan jouw participaties opleveren? Dan betaal je daarvoor de gewone consumentenprijs van jouw energiebedrijf, inclusief energiebelasting. Verbruik je minder stroom? Dan wordt de korting gebaseerd op het lagere feitelijke gebruik.
  • Lease. Wil je meedoen zonder eenmalige inleg voor participaties, dan kun je d.m.v. lease toch profiteren van de vrijstelling van energiebelasting. Het verschil is dat je niet een eenmalige inleg doet, maar periodiek betaalt. De verrekening van de energiebelasting vindt bij leasen altijd plaats via het energiebedrijf dat onze partner wordt. Heb je nu een andere leverancier, dan zou je dus moeten overstappen.
  • Goed om te weten: de energiebelasting bedraagt in 2018 12,65 cent per kWh.

Positief saldo

Coöperatie Zonnepark Welschap streeft ernaar jaarlijks een positief exploitatiesaldo te hebben. Aan de inkomstenkant staat de economische waarde van zo’n 3 miljoen kWh opgewekte elektriciteit per jaar. Soms zal het wat meer zijn, soms wat minder. Aan de uitgavenkant staan de exploitatiekosten en investeringslasten. Dit positieve saldo komt grotendeels ten goede aan de deelnemers.

Welschapstroom

Kortom: deelnemen in het Zonnepark is vooral een administratief proces. Je krijgt je Welschapstroom niet ‘herkenbaar’ binnen in je meterkast en er staan geen panelen in het park die een bordje met jouw naam dragen. Wat je wél hebt: een aanzienlijk lagere energienota én een bijdrage aan een schoner milieu door jouw keuze voor duurzaam opgewekte, lokale zonnestroom. Meer weten? Op www.postcoderoosregeling.nl  en www.hieropgewekt.nl/regeling-verlaagd-tarief-postcoderoosregeling  zijn veel zaken te lezen die in het Zonnepark uitgewerkt worden.

Of toch op eigen dak?

Twijfel je tussen zonnepanelen op je eigen dak of op Zonnepark Welschap? Je kunt zelf alvast nagaan wat zonnepanelen op je eigen dak je (bij benadering) zouden kosten en opleveren. Kijk bijvoorbeeld op www.zonnescanbrabant.nl.  Je kunt ook informeren bij je lokale energievereniging of ze je kunnen helpen. Zo kun je in april sneller tot een goede afweging komen.

Ambassadeur

Begin januari hebben we alle belangstellenden gevraagd ‘ambassadeur’ te zijn voor het Zonnepark. Graag vragen we het nog een keer! Nieuwe belangstellenden die zich uiterlijk 31 maart aanmelden bij hun lokale energieorganisatie krijgen voorrang, net als jij.

In Eindhoven …

... is het aantal belangstellenden binnen de postcoderoos nu bijna 1500, ca. 60% van het totaal. Grote wijken als Achtse Barrier en Meerhoven springen eruit, maar ook in Vonderkwartier, Acht en Genderbeemd is er veel belangstelling.

... hebben meer dan 50 belangstellenden de afgelopen weken als vrijwilliger geholpen om bekendheid aan het zonnepark te geven. Ze hebben fantastisch werk gedaan. En er komt nog meer!

... houden we in april minimaal 10 informatieavonden in verschillende wijken. Hier krijg je op alle vragen antwoord zodat je goed geïnformeerd tot een besluit kunt komen om wel of niet te participeren.

... houdt 040energie haar jaarlijkse actie voor zonnepanelen op eigen dak. Er zijn 7 informatieavonden, eveneens in april. Kijk op www.040energie.nl/040zon  als je interesse hebt. Weinig dakruimte? Je kunt zonnepanelen op je eigen dak ook aanvullen met zonnepanelen in het zonnepark.

Met zonnige groet namens 040energie en Zonnepark Welschap,
Gé de Jong, coördinator zonnepark voor 040energie

8 Email
Keywords : 

Related

Zonnepark Welschap – laatste panelen nu in de verkoop - 13 maart 2019
Zonnepark Welschap – laatste panelen nu in de verkoop - 13 maart 2019
Vorig jaar kon er worden ingeschreven voor zonnepanelen in zonnepark Welschap. In maart gaat de productie starten, maar er zijn nog een paar honderd panelen te koop. Wilt u ook een lagere energierekening en bijdragen aan een schoner milieu? Schrijf dan nu in op basis van de informatie op de website of kom naar de bijeenkomst op 13 maart a.s. in "de Hangar” waarin alles wordt uitgelegd.
Bouw Zonnepark Welschap gestart
Bouw Zonnepark Welschap gestart
Maandag 19 november is de start bouw van Zonnepark Welschap gevierd met de onthulling van het bouwbord op Vliegbasis Welschap. Wethouder Jan van de Meer gaf het startsein voor “het grootste postcoderoosproject van Nederland”.
Informatiebijeenkomst Zonnepark Welschap 26 en 28 mei 2018 - Aanmelding verplicht
Informatiebijeenkomst Zonnepark Welschap 26 en 28 mei 2018 - Aanmelding verplicht
Vanaf 1 mei kun je je via de website Zonnepark Welschap inschrijven voor paneeldelen van het Zonnepark. Zoals afgesproken krijgen de reeds aangemelde belangstellenden daarbij een maand lang voorrang. Inschrijven doe je online, waarbij je kiest voor het aantal 'paneeldelen' dat bij jouw stroomverbruik past. Wil je toch graag iemand horen vertellen hoe het aanbod eruit ziet en hoe je je kunt inschrijven. Bezoek dan een van de informatiebijeenkomsten. Meldt je aan via de http://040energie.nl/informatie_welschap/
Inschrijving Zonnepark Welschap start 1 mei
Inschrijving Zonnepark Welschap start 1 mei
Zonnepark Welschap opent per 1 mei de inschrijving voor deelnemers, iets later dan verwacht. Ben je al geregistreerd als belangstellende? Dan krijg je een maand lang voorrang als je wilt gaan deelnemen.
Al meer dan duizend belangstellenden voor Zonnepark Welschap
Al meer dan duizend belangstellenden voor Zonnepark Welschap
Sinds 10 oktober is in Eindhoven een zonnepark in ontwikkeling. Op de voormalige zweefvliegstrip van vliegbasis Welschap komen circa 12.000 zonnepanelen. De Coöperatie Zonnepark Welschap regelt de aanleg en het beheer van de installatie. Huishoudens in de omgeving kunnen zo van goedkope zonnestroom profiteren.
Gespot door Marjola
Gespot door Marjola
Informatie die ik vond en met je wil delen