×
 

Bijeenkomst in kader ' uw klantreis naar een duurzame woning'

Op 10 oktober jl. startte Duurzaam Meerhoven met de werkgroep uw klantreis naar een duurzame woning/0 op de meter in De Hangar. Een paar bewoners uit Meerhoven, hadden interesse in dit project en lieten zich informeren. Enthousiast geworden over de opzet van het project werd afgesproken dat zij meer gegadigden uit hun omgeving voor dit project proberen te werven.
Bijeenkomst in kader ' uw klantreis naar een duurzame woning'

Start 

Op zaterdag 2 november kwam een delegatie van vier bewoners bij een van de leden van Duurzaam Meerhoven naar zijn woning, om te bekijken welke maatregelen je kunt treffen om je woning energie neutraal te maken.

Uitgangspunt

Belangrijk bij het traject naar een duurzame woning is een goed doordacht plan. Begin niet ‘ergens’ met verduurzamen om verder in het traject te concluderen dat je de verkeerde en vaak dure weg bewandelde. Maak bijv. een meerjarenplan in de vorm van een onderhoudsplan van je woning, met een duidelijke wensenlijst en ook een financiële begroting. Zoek welke subsidies je kunt aanvragen op welke termijn en doe hier je voordeel mee.

Onderdelen verduurzaming

In het huis werd o.a. gekeken naar het comfort dat de bewoner wil bereiken. Het huis hoeft meestal niet de hele dag comfortabel warm of koel te zijn. Welke mogelijkheden biedt b.v. een airco, infrarood paneel, pallet kachel en een extra trui? Bekijk goed welke eisen jij stelt aan een comfortabele woning en ga zuinig met energie om.

Airco biedt bijv. in de zomer de mogelijkheid om het huis te koelen en de luchtvochtigheid te verlagen, wat de afgelopen zomer erg welkom was. Een slaapkamer die minder benauwd is, verhoogt het slaapcomfort aanzienlijk. Ook waren de bezoekers nieuwsgierig naar de geluidsoverlast die de airco en warmtepomp voor de omgeving opleveren. Deze overlast viel alle bezoekers ontzettend mee. Ook binnen is het geluid van de airco minimaal.

Vloerverwarming in een bestaande woning aanleggen kan tegenwoordig vrij eenvoudig. Het lid van Duurzaam Meerhoven gaf hierover uitleg. Meerhoven ligt in een waterwingebied, daarom is warmte uit de grond halen in een groot deel van de wijk moeilijk. Er mag maar tot 50 m diep geboord worden en er worden eisen aan het medium gesteld door de provincie. De winst in rendement weegt vaak niet op tegen de extra kosten. Warmte uit de lucht halen is heel goed mogelijk en gaat op dezelfde manier als bij een airco.

Het lid van Duurzaam Meerhoven plaatste in iedere kamer een thermostaat. Kamers die niet worden gebruikt staan op een lage temperatuur en worden dus niet constant verwarmd. Dat bespaart aanzienlijk in energiegebruik.

Een Comfort balansventilatie (CBV) of WTW-installatie, regelt de luchtverversing in huis op een energiezuinige wijze.

Sanitair water kun je regelen via een warmtepomp boiler. Op deze boiler wordt dit en volgend jaar een zeer aantrekkelijke subsidie verleend. Hiermee bespaar je energie bespaart en jouw CO² uitstoot verder verlaagd. Installatie is eenvoudig en vervangt vaak de cv-ketel.

Vervolgtraject

De bezoekers waren erg tevreden over de uitleg bij de genomen maatregelen en de antwoorden op de gestelde vragen. Thuis gaan zij ieder afzonderlijk uitzoeken aan welke persoonlijke comfort eisen hun toekomstige duurzame huis moet voldoen. De buurtgenoten die niet aanwezig konden zijn worden door hen bijgepraat, zodat ook zij hun traject naar verduurzaming kunnen voortzetten.

De volgende stap is per deelnemer ter plaatse bekijken naar een stappenplan voor de verduurzaming. Mogelijk wordt er in groepsverband nog meer informatie uitgewisseld, maar wij houden je van de ontwikkelingen op de hoogte.

Images

8 Email

Related