×
 

Groene vingers en vergeten groenten

Expositie Mengelmoes over groentetuinen vroeger en nu
Groene vingers en vergeten groenten

Marcel Sloots heeft zelf ‘iets met tuinieren’. In woon-zorgcentra Wilgenhof ontmoette hij senioren die jarenlang actief waren in hun volkstuinen. Hij hoorde hun anekdotes en merkte dat zij ontzettend veel kennis over het volkstuinieren in hun bagage hebben en wilde deze kennis niet verloren laten gaan. Deze gesprekken vormden het uitgangspunt voor de Expositie Mengelmoes.

Hij organiseerde de reizende Expositie Mengelmoes, die t/m 16 mei in de Expositieruimte Yski op Strijp S is te zien. Na deze datum is deze tentoonstelling nog in twee centra voor senioren in Eindhoven te bezichtigen en verhuist daarna naar Amsterdam. Marcel heeft naast verhalen en foto’s  van de senior volkstuinieders ook een kleinschalige moestuin opgezet, die met de tentoonstelling meereist.

Sinds een begin 2017 is in Meerhoven  ProeftuinMeerhoven van start gegaan. Leo Bakx is hovenier en iedere zondag van 10:00 - 12:00 uur kunnen vrijwilligers van Meerhoven of daarbuiten actief in de Proeftuin aan het werk.

Op dit moment wordt druk gewerkt om een singel van houten vlechtwerk aan te leggen, aan de buitenzijde voorzien van konijnen en andere natuurlijke, dierwerende  haag. In de moestuin worden cirkels ingericht met nieuwe en ouderwetse groenten en kruiden. Wie kent nog de Angelica wortel of Engelwortel? Een echt ouderwets kruid, waar geneeskrachtige werking aan wordt toegekend. Enkele jonge exemplaren zijn in de kruidentuin te bewonderen.

Je vind ook al enkele bessenstruiken en er zijn nog meer plannen voor de inrichting, die je op Proeftuin Meerhoven kunt vinden.

Mocht je stekjes van kruiden, planten, bessenstruiken, fruitbomen e.d. over hebben, dan wil de Proeftuin deze graag van u ontvangen. Vragen over het leveren van materialen kunt u via het contactformulier stellen.

Naast het tuinieren is de saamhorigheid en de sociale ontmoetingsplaats met buurt- en/of groene assistenten uit de omgeving, een belangrijk onderdeel van de Proeftuin.

Sinds kort is de moestuin in het trotse  bezit van container waar zij haar gereedschappen ik kan opbergen. De Proeftuin kan nog een aantal gereedschappen gebruiken, dus als u die over hebt, kunt u deze komen afleveren.

Om het sociale aspect wat beter te benutten, zou het fijn zijn als de Proeftuin over een aantal (inklapbare) tafels, stapelbare stoelen en parasol(s) of partytenten kon beschikken. Mogelijk hebt u thuis nog meubilair staan en wordt dit niet meer gebruikt of vervangen, de Proeftuin is er blij mee.

Nieuwsgierig geworden naar Proeftuin Meerhoven? Iedere zondag bent u welkom van 10:00 tot 12:00 uur.

 Bron Expositie Mengelmoes: ED 22 april 2017

8 Email

Related

Zaden en zaailingen ruilbeurs in Proeftuin Meerhoven
Zaden en zaailingen ruilbeurs in Proeftuin Meerhoven
De eerste zaden en zaailingen ruilbeurs vandaag in Proeftuin Meerhoven was een succes.
Zaden en zaailingen ruilmarkt - 31 maart 2019
Zaden en zaailingen ruilmarkt - 31 maart 2019
Op 31 maart organiseert Proeftuin Meerhoven een zaden en zaailingen ruilmarkt. Van 10:30 tot 12:00 uur is iedereen welkom om zaadjes en plantjes uit te wisselen. Zo aan het begin van het plantseizoen heb je vaak te veel van het een en te weinig van het ander. Of misschien wil je eens wat nieuws uitproberen. Kom kijken, uitwisselen en genieten van deze bijzondere plek in Meerhoven, Park Forum, 500 meter voorbij de Biomassacentrale. Voor meer informatie www.proeftuinmeerhoven.nl.
Het kruid engelwortel
Het kruid engelwortel
Engelwortel is een wat onbekend kruid, die al in de middeleeuwen als geneeskrachtige kwaliteiten voor diverse kwalen werd ingezet.
bekijk de info over Proeftuin Meerhoven
bekijk de info over Proeftuin Meerhoven
vandaag naar de Proeftuin geweest en heerlijk van het zonnetje genoten
1 november 2017 – Oogstfeest!
1 november 2017 – Oogstfeest!
Na de droogte in de lente en vroege zomer is Proeftuin Meerhoven geëxplodeerd in groen, bloemen en oogst. Tijd voor een feestje. We nodigen iedereen in Meerhoven uit om op woensdag 1 november a.s. vanaf 15:00 uur aan te schuiven. We beginnen met activiteiten voor kinderen en ouders. Daarna hapjes, drankjes en verhalen rond het kampvuur met Chef Erling Rugsten van 17:00 tot 19:00 uur.
Geslaagde middag
Geslaagde middag
Zaterdag 23 september vierden we met Duurzaam Meerhoven burendag bij Proeftuin Meerhoven. De fietstocht was leerzaam, het wildplukken interessant en we kregen heerlijke hapjes van chef-kok Erling Rugsten. Terwijl Luc Vroemen van Lucius belangstellenden informeerde over energiebesparen en opwekken en Leo rondleidingen door de tuin verzorgde. In de bijlagen de recepten van de lekkere sapjes de resultaten van de enquête en mooie foto's.
Proeftuin Meerhoven: om van te smullen
Proeftuin Meerhoven: om van te smullen
Proeftuin Meerhoven maakt haar naam steeds beter waar. Afgelopen zondag waren onze nieuwe tuinders Arno en Ina ook weer druk in de weer. Arno kreeg van Leo een cursus 'zeis maaien' en bracht het geleerde in de praktijk. De paden tussen de bedden zijn nu weer zichtbaar. Ina pakte samen met Inge het onkruid rond de plantbedden aan, zodat het onkruid een beetje binnen de perken blijft. Maar wie zaait en mee werkt, mag ook oogsten. Na afloop gingen alle tuinders met een zak geoogste groenten tevreden naar huis. Je kunt dan ook voor jou onbekende groenten proeven en uitproberen.
Wethouder Yasin Torunoglu reikt waarderingscheque uit
Wethouder Yasin Torunoglu reikt waarderingscheque uit
24 mei 2017 was wethouder Yasin Torunoglu op werkbezoek bij Duurzaam Meerhoven. Inge van Duurzaam Meerhoven vertelde iets over de achterliggende beweegredenen en hoe de activiteiten steeds verder uitgebreid werden. Het nieuwste initiatief heet Meer en is een community shop die in het winkelcentrum Meerrijk moet komen. Daarna reikte de wethouder de waarderingscheque uit en volgde een rondleiding door Proeftuin Meerhoven. Fotografie: Berry de Jong (www.beyef.com)
Insectenhotel in Proeftuin Meerhoven
Insectenhotel in Proeftuin Meerhoven
Sinds vanmiddag is de Proeftuin Meerhoven een insectenhotel rijker. Peuters, kleuters, schoolkinderen, vader en moeders hielpen allemaal mee aan de inrichting van dit speciale hotel.
Ook gezien?
Ook gezien?
Waar? In Meerhoven
26 Maart 2017 - Lente!
26 Maart 2017 - Lente!
Proeftuin Meerhoven opent op zondag 26 maart officieel met een feestelijke plant- en zaaidag. Iedereen is van 10.00 tot 14.00 welkom om mee te helpen en mee te genieten van deze nieuwe collectieve buurtmoestuin op Park Forum Oost. Voor meer informatie https://www.onsplatform.tv/proeftuinmeerhoven/.
Eigen website voor Proeftuin Meerhoven
Eigen website voor Proeftuin Meerhoven
Proeftuin Meerhoven heeft zijn eigen website en community: https://www.onsplatform.tv/proeftuinmeerhoven/