×
 

Meewerken aan de gezonde stad met AiREAS

Vaak krijgen we te horen dat men het geweldig vindt wat we doen als AiREAS. “Ik wil graag bijdragen”, was de opmerking van een bejaarde vrouw tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek “zodat ik iets doe voor de kleinkinderen”. De vraag is dan: “Hoe?”. Deze bejaarde dame heeft geen computer en internet. Ze kende AiREAS niet maar nu ze het kent wil ze mee doen binnen de kaders van haar mogelijkheden. Zo zijn er zoveel mensen.
Meewerken aan de gezonde stad met AiREAS

AiREAS is een initiatief van de Stad van Morgen (Stichting STIR) samenwerkingsverband gericht op gezonde verstedelijking middels luchtkwaliteit. Iedereen in de stad doet mee. We hebben ontdekt dat 50% van onze blootstelling aan luchtvervuiling te wijten is aan ons eigen gedrag en levensstijl. Daar zijn we ons nooit echt van bewust geweest. We weten allemaal wel dat roken slecht is voor de gezondheid. Maar stofzuigen? Of klussen?

Hoe betrekt u zich bij de oplossing?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Door zelfbewust om te gaan met u dagelijkse activiteiten in en buitenshuis, door ons als ambassadeur te helpen anderen te informeren en betrekken, door activiteiten en innovaties op te zetten, of met geld te helpen bij het opzetten van metingen of initiatieven die we door onze basisinfrastructuur (mede gefinancierd door de overheid) niet afgedekt krijgen….enz. Hier gaan we stapsgewijs er doorheen met wat voorbeelden:

1. Zelf gedrag en levensstijl thuis aanpassen.

Uw welzijn en gezondheid kan er enorm op vooruitgaan als u zich inleeft in alles wat we dagelijks zelf bijdragen aan luchtvervuiling. Ons onderzoek heeft aangetoond dat uw hart en vaatstelsel omkeerbaar gezonder worden als u uw levensstijl evenredig aanpast. Vaak vervuilen we onbewust bij het doen van alledaagse activiteiten. Door kleine innovatieve aanpassingen in het leven en gedrag kunt u al veel oplossen voor uzelf en uw gezinsleven.

 • stoppen met roken
 • stofzuiger kiezen die niet stof laat opdwarrelen
 • geen waxinelichtjes gebruiken voor sfeerverlichting maar iets op LED basis
 • geen aromastokjes maar iets anders voor de gezelligheid
 • mondkapje opdoen bij klussen waar stof uit vrijkomt en stof opzuigen daar waar het ontstaat.
 • het huis goed ventileren, zeker als u aan het koken bent of andere activiteiten doet met gas of stof ontwikkeling.
 • niet bang zijn voor stof (de natuur zit er vol mee en het is heel normaal) maar gewoon rekening houden met vervuiling net zoals u dat doet met veiligheid en daar zelfbewust wat aan doen.
 • andere vervuilers (indien niet aangepast middels moderne innovaties) zijn:
  • de BBQ
  • de open haard

In onze huidige cultuur verblijven we veel te veel in huis en zittend. Het is bekend dat binnen de luchtkwaliteit veelal slechter is dan buiten en de vervuiling langer blijft hangen door slechte ventilatie. Lichaamsbeweging helpt bij het spijsverteringsproces, bij de ademhaling en de zuivering van het lichaam. Het is uiterst belangrijk dat u:

 • regelmatig naar buiten gaat
 • let op uw ademhaling en geniet van de lucht die u via de longen opneemt (30 kg per dag!!)
 • gaat wandelen of fietsen wanneer mogelijk, het is rustgevend en helpt u de stres van de dag te relativeren
 • probeer van de natuur en de omgeving te genieten. Neem de tijd voor uzelf.

2. Zelf uw levensstijl buitenshuis aanpassen.

Vervuiling kunnen we voorkomen door bijvoorbeeld zelf te lopen of de fiets te nemen in plaats van de auto of een scooter. Dan dragen we bij aan een gezondere leefomgeving en doen we ook aan de nodige lichaamsbeweging. Een andere optie is om het openbaar vervoer te kiezen.

Eindhoven heeft AiREAS en we maken de luchtvervuiling zichtbaar zoals die zich op elk willekeurig moment voordoet in de stad. U kunt daar rekening mee houden door de meest vervuilde concentraties te vermijden. We hebben een communicatieplatform waar u gratis lid van kunt worden en waar u steeds betrokken kunt blijven bij allerlei initiatieven of er zelf aan toevoegen. Een handleiding voor registratie vindt u onderaan.

Veel luchtvervuiling wordt veroorzaakt door de politiek economische werkelijkheid die onze maatschappij aanstuurt. Deze sturing gebeurt nog niet structureel op basis van Sustainocratische kernwaarden zoals gezondheid maar voorziet ons wel in onze dagelijkse behoeften middels een geldafhankelijk systeem. Deze maatschappijvorm en sturing blijkt de vervuiling enorm in de hand te werken. Men heeft geprobeerd dit aan te pakken door regulerende maatregelen maar die leveren vooral veel kostbare bureaucratie op. Ook onze gezondheid zorg richt zich op het oplossen van ziektes in plaats van het voorkomen ervan. Gezondheid-zorg is niet hetzelfde als zorg voor gezondheid. Dat laatste kunnen we zelf en samen.

Door gezondheid in onze maatschappelijke sturing voorop te stellen gaan we andere beleid en structuur keuzes maken. Dat begint al bij onszelf. Beschikbaarheid van producten in winkels via het geldsysteem zorgt voor veel ruimtelijk gebruik waar anders planten en bomen zouden kunnen staan. Ook de wegen voor bevoorrading en bereikbaarheid nemen veel ruimte in beslag. De onderhoudskosten van deze infrastructuur zijn een enorme kostenpost voor onze belastingbijdragen. Door zelf weer wat van onze basisbehoeften te gaan verbouwen, in samenwerking met onze buren bijvoorbeeld, kunnen we stap voor stap een deel van onze afhankelijkheid van winkels en geld minderen. Dat lost tegelijk ook veel luchtvervuiling op maar op termijn zal er ook minder belastinggeld nodig zijn. Enkele van de grote vervuilers van ons politiek-economische systeem zijn:

 • De eenzijdige horizontale land en tuinbouw (zaaien, oogsten, eenzijdige pollen in grote volumen, giftige pesticiden, chemische bemestingssoorten, enz)
 • De industriële processen en bijbehorende uitstoot. Gelukkig is veel gereguleerd maar de logistieke behoeften rondom fabrieken zorgen voor veel meer overlast dan alleen de fabriek zelf. De op olie gebaseerde verbrandingsprocessen stoten enorm veel vervuilende deeltjes en gassen uit. Ideaal zou zijn als we massaal overstappen op alternatieven en door onze inkoop keuzes die overstap voor het bedrijfsleven helpen forceren.
 • Het goederen distributie en bijbehorende verkeerssystemen en netwerken.
 • De hout en steenkool verbranding van verwarmingssystemen met schoorstenen naar buiten.
 • De houtkap wereldwijd waardoor veel biodiversiteit verloren gaat met vervuiling dat ervoor in de plaats komt.
 • Energieproductie en distributiesystemen
 • Het woon – werk verkeer waar we onze beloning aan ontlenen maar dat zorgt voor pieken in vervuiling waar we via de belastingen en zorgsysteem weer voor opdraaien.

Als consument kunnen we zelfbewuste keuzes maken die helpen de transitie door te zetten. Kies bijvoorbeeld:

 • Voor lokale producten
 • Koop bij voorkeur rechtstreeks van de producent
 • Kies voor hergebruikte en her te gebruiken materialen
 • Neem in bruikleen in plaats van aanschaf
 • Deel producten en faciliteiten zoveel mogelijk met anderen
 • Probeer gaandeweg uw huisvesting te verkleinen (grote huizen vreten energie)
 • Sociaal en samen delen is het nieuwe rijk zijn. Het alleen zijn en hebzucht is de nieuwe armoede.
 • Kies innovaties die helpen bij te dragen aan verbetering van luchtkwaliteit of vermindering van vervuiling
 • enz.

Bron: https://aireas.wordpress.com/

8 Email
Keywords : 

Related

Straatbewoners kopen samen luchtmeetinstrument
Straatbewoners kopen samen luchtmeetinstrument
De Hertogstraat in Eindhoven is een weg met veel verkeer. De bewoners langs deze straat maken zich zorgen om de veiligheid (er wordt hier veel te hard gereden) en gezondheid (we willen wel adem kunnen halen). Samen hebben ze AiREAS benaderd om te kijken hoe ze zelf inzichten konden krijgen in de vervuiling bij hen in de buurt. Geen van de 35 meetkastjes van AiREAS hangt bij hen in de buurt. Om toch inzicht te krijgen hebben ze besloten om zelf een meetkastje aan te schaffen onder de vlag van AiREAS. Het is de eerste buurtgroep die de stap maakt.
Gezocht kinderen tussen 7 en 11 jaar met Astma in Eindhoven
Gezocht kinderen tussen 7 en 11 jaar met Astma in Eindhoven
Vanaf begin 2017 zal in Eindhoven onderzoek gedaan worden naar de effecten van dagen met hoge buitenluchtverontreiniging op luchtwegklachten, medicijngebruik en longfunctie van kinderen die al chronische luchtwegklachten zoals piepende ademhaling of astma hebben. Hiervoor worden deelnemers in Eindhoven gezocht in de leeftijd tussen 7 en 11 jaar. Door meer inzicht te krijgen op de effecten kan deze kwetsbare groep straks beter geholpen worden.
AiREAS Air Quality Index Eindhoven
AiREAS Air Quality Index Eindhoven
Tijdens de Dutch Design Week 2016 is bij het Stadsdebat, georganiseerd door Stad van Morgen, de AiREAS Air Quality Index geïntroduceerd, ofwel AQI. Met de AQI, die in samenwerking met Scapeler is gecreëerd, kun je in één oogopslag zien hoe de luchtkwaliteit bij een bepaalde airbox op basis van de aanwezige sensoren. Ook is zo een overzicht gemaakt voor Eindhoven, waarbij je over de afgelopen 48 uur kunt zien hoe de luchtkwaliteit was.
Verslag project Airport Eindhoven
Verslag project Airport Eindhoven
Van 4 juni tot en met 9 juli heeft AiREAS op verschillende locaties rondom het vliegveld van Eindhoven metingen verricht van UFP, NOx en Geluid. Het doel was om de blootstelling en milieubelasting van omwonenden ten gevolge van vliegverkeer inzichtelijk te maken door op verschillende locaties het contrast te peilen van dagen zonder vliegverkeer en dagen met vliegverkeer. Van eind mei tot 15 juni was het vliegveld gesloten voor vliegverkeer vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de landingsbaan.
Project Dynamisch Verkeer management voor betere luchtkwaliteit
Project Dynamisch Verkeer management voor betere luchtkwaliteit
Donderdag 15 september heeft Omroep Brabant een nieuwsitem geweid aan de slechte luchtkwaliteit door de hoge temperaturen. In het filmpje geeft AiREAS aan dat er een project gestart wordt om op basis van de luchtkwaliteit de stoplichten anders in te stellen, zodat (in)direct de luchtkwaliteit beter wordt.
Stadsdebat ter ere van 5 jarig bestaan van AiREAS Eindhoven
Stadsdebat ter ere van 5 jarig bestaan van AiREAS Eindhoven
Maandag 11 juli 2016 is in het Parktheater in Eindhoven het Stadsdebat luchtkwaliteit en volksgezondheid gehouden, ter ere van het 5 jarig bestaan van AiREAS Eindhoven. Ruim 100 mensen waren ter plaatse getuige van de presentaties over een aantal projecten, die AiREAS gedaan heeft of doet. Vervolgens konden de aanwezigen vragen stellen aan het panel bestaande uit: Mary-Ann Schreurs, Johan van den Hout, Jean-Paul Close, Marco van Lochem, Eric de Groot, René Otjes, Rustem Demir en John Schmeitz. De avond stond onder leiding van Michael Dawkins en CityTV heeft opnames gemaakt.
Fakkeltocht Kerstavond 2014
Fakkeltocht Kerstavond 2014
De fakkeltocht in Eindhoven is een moment van verbroedering en een boodschap voor onszelf en de hele wereld.
Natuurkunde praktikum door AiREAS op Heerbeeck College
Natuurkunde praktikum door AiREAS op Heerbeeck College
Dankzij Natuurkunde docenten van Mavo 3 op het Heerbeeck College, die de mogelijkheden van AiREAS voor hun leerlingen zagen, kon er een concrete samenwerking opgezet worden. Eerst zijn er tijdens een Natuurkundeles gastlessen gegeven over het onderzoek rondom Airport Eindhoven en gevraagd aan de leerlingen om mee te helpen en de vragenlijsten over beleving in te vullen. Vervolgens is woensdag 22 juni door AiREAS in de Natuurkundeles van 3 Mavo een practicum gehouden over de, voor het onderzoek AirPort Eindhoven, gebruikte sensoren en zijn er een paar experimenten gedaan.
AiREAS geeft gastlessen aan VWO 4 op Heerbeeck College
AiREAS geeft gastlessen aan VWO 4 op Heerbeeck College
Rondom het onderzoek Airport Eindhoven, waar AiREAS mee bezig is, wordt ook het onderwijs betrokken. Vanuit de samenwerking met het Decanaat van het Heerbeeck College in Best zijn er gastlessen gegeven in de klassen van VWO 4. Leerlingen komen zo in aanraking met toegepaste wetenschap vanuit maatschappelijke thema's, zoals een gezonde leefomgeving. Ook relevant voor alle sectoren en profielen van de opleidingen op het college.
Stadsdebat ter ere van 5 jarig bestaan van AiREAS Eindhoven
Stadsdebat ter ere van 5 jarig bestaan van AiREAS Eindhoven
AiREAS staat voor gezonde gebiedsontwikkeling door middel van het bestuderen van onze lucht, leefstijl en omgevingskwaliteit. De samenwerking bestaat uit de regionale overheid (gemeente en provincie), burgers, innovatief ondernemerschap en maatschappelijk gedreven wetenschappers. Ons hoger doel is een gezonde (lichamelijk, mentaal, productief, innovatief en zelfbewuste) stad waarin iedereen een steentje bijdraagt vanuit eigen en professionele verantwoordelijkheid. Hoe ver zijn we na 5 jaar gekomen? Wat gebeurt er de komende 5 jaar? Toegang is gratis. Kom ook en praat mee.
Data AiREAS publiek beschikbaar door Axians
Data AiREAS publiek beschikbaar door Axians
Axians (voormalig Imtech ICT), partner van AiREAS, is verantwoordelijk voor de data publicatie van het ILM. De data is nu publiek beschikbaar. Ook is de API, waarmee ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de realtime data in hun Apps/toepassingen vernieuwd.
Reizend circus lucht/geluidsmeting nu in Meerhoven
Reizend circus lucht/geluidsmeting nu in Meerhoven
Er is gekozen voor een mobiele opstelling om op verschillende plekken in de omgeving van Airport Eindhoven te gaan meten. We meten naast Ultrafijnstof ook geluid, CO2 en nog een paar parameters. Nu is het reizend circus terecht gekomen bij een gastvrije familie in Meerhoven.
Start proefmeting Nanotracer
Start proefmeting Nanotracer
Oxility stelt een nanotracer beschikbaar om ultrafijnstof te meten. De proefmeting vindt in Best plaats.
Metingen onderzoek rondom Airport Eindhoven begonnen
Metingen onderzoek rondom Airport Eindhoven begonnen
In tegenstelling tot berichten in de media gaat AiREAS gewoon door met haar plan om gebruik te maken van het incidenteel sluiten van vliegveld Eindhoven.
Piekmeting PM10 tussen Boschdijk, Kronehoefstraat en Kennedylaan
Piekmeting PM10 tussen Boschdijk, Kronehoefstraat en Kennedylaan
Op maandag 6 juni 2016 om 8:30 uur is een sterke verhoging PM10 waargenomen in het gebied tussen Boschdijk, Kronehoefstraat en Kennedylaan.
App voor Smartphone, tablet en iPad voor beleving per buurt
App voor Smartphone, tablet en iPad voor beleving per buurt
Er is in het kader van het onderzoek rondom Airport Eindhoven een App ontwikkeld om met een apparaat met GPS (tablet, iPad, Smartphone) je beleving met een mini vragenlijst over: Lucht, Geluid, Verkeer, Stress en Geur aan te kunnen geven. Je kunt vervolgens zien per buurt wat de gemiddelde beleving is middels de kleuren: Groen (geen last), Geel (neutraal) of Rood (last).
Welkom op OnsPlatform van AiREAS Eindhoven
Welkom op OnsPlatform van AiREAS Eindhoven
Het burgerinitiatief AiREAS zet zich in om te komen tot een gezonde leefomgeving, waarbij de focus ligt op luchtkwaliteit, leefstijl en gezondheid. Samen met het AiREAS luchtmeetnet, medisch en belevingsonderzoeken van mensen en innovatieve samenwerking tussen overheid, wetenschap, ondernemers en burgers wil AiREAS samen met u het verschil maken. Vragenlijsten onderzoek Airport Eindhoven vindt u na inloggen in het hoofdmenu.
Crowdfunding voor AiREAS onderzoek Airport Eindhoven
Crowdfunding voor AiREAS onderzoek Airport Eindhoven
AiREAS is een burgerinitiatief, die bestaat uit partners vanuit overheid, ondernemers, wetenschap/onderwijs en inwoners in de omgeving. Doel van AiREAS is het samen creëren van een gezonde leefomgeving met de focus op luchtkwaliteit, leefstijl en gezondheid. De sluiting van Airport Eindhoven in de eerste twee weken van juni 2016 is aanleiding geweest om een onderzoek op te zetten naar de impact van het vliegveld op de gezondheid en welbevinden. Daarbij wordt ook samengewerkt met leerlingen van middelbare scholen, aangezien het ook gaat om hun toekomst.
Uw betrokkenheid gevraagd bij onderzoek rondom Airport Eindhoven
Uw betrokkenheid gevraagd bij onderzoek rondom Airport Eindhoven
Gezondheid is voor iedereen belangrijk. Daarop hebben verschillende dingen invloed, zoals: onze leefomgeving, relaties met andere mensen, veiligheid, ons eigen gedrag, gezond voedsel, drinkwater en lucht. Wat is nu de invloed van bijvoorbeeld Airport Eindhoven op onze leefomgeving en op ons zelf? Dat wil het burgerinitiatief AiREAS graag samen met u onderzoeken.
Prezi AiREAS ILM en Context
Prezi AiREAS ILM en Context
Deze Prezi laat de noodzaak van samenwerking, skills, luchtkwaliteit actueel en de zaadjes ontstaan uit het gedachtegoed van De Stad van Morgen in de context van AiREAS.
Start Medisch Onderzoek in de wijk Gestel in Eindhoven
Start Medisch Onderzoek in de wijk Gestel in Eindhoven
De Proof of Principle (POP), waarbij onderzoek verricht wordt naar de relatie luchtkwaliteit, leefstijl en gezondheid is in april 2015 van start gegaan. De groep proefpersonen wordt in ongeveer 2 maanden tijd, twee keer een week gemeten op verschillende onderdelen en er volgt aan het eind van elke week een interview naar leefstijl en bewustwording rondom gezondheid. Bedoeling is dat met de opgedane ervaring het proces op zo'n 4000 mensen toegepast kan worden in binnen en buitenland, zoals in verschillende steden van Europa en misschien zelfs in China.
Onderzoek naar relatie luchtkwaliteit, leefstijl en gezondheid in de wijk Gestel (POP)
Onderzoek naar relatie luchtkwaliteit, leefstijl en gezondheid in de wijk Gestel (POP)
Als wij mensen uit willen leggen hoe we de dicht bij de bevolking gemeten (dankzij fase 1) luchtkwaliteit nu in relatie willen brengen met onze levensstijl, bewustzijn over het belang van een gezonde leefomgeving en de beïnvloeding van onze gezondheid dan vindt men het al snel abstract of complex. Dat is het ook maar als je als deelnemer betrokken wordt bij zo’n onderzoek waarin je zelf centraal staat dan gebeurt er van alles, niet alleen met de deelnemer maar ook zijn of haar omgeving. Om dit duidelijk te maken hebben we er een filmpje van gemaakt.
Tijdschrift LUCHT publicatie
Tijdschrift LUCHT publicatie
Het Tijdschrift Lucht is een publicatie van Sdu, de oorspronkelijke staatsdrukkerij die nu in handen is van een Franse multinational. In de recentste uitgave publiceert men een mooi artikel over AiREAS bezien vanuit verschillende invalshoeken. Het artikel is gecoördineerd door onze sensorpartner ECN.
Carnavalsmog bij heldere hemel
Carnavalsmog bij heldere hemel
Het weer tijdens het 2015 Carnavalsweekeinde was prachtig. De temperatuur was relatief hoog voor de tijd van het jaar, de lucht was gaandeweg helder blauw geworden en de gekleurde praalwagens en kleding kwamen perfect uit. Daarom was de AiREAS monitoring groep verbaasd toen ineens de hele stad “roodgekleurd” overkwam op de Axians-App die we gebruiken om een oogje in het zeil te houden. Meteen werd de groep ingeschakeld om de schijnbaar onverklaarbare stijging van uitleg te voorzien.
AiREAS wint Europese innovatieprijs
AiREAS wint Europese innovatieprijs
Elk jaar organiseert VINCI, een multinational met hoofdkantoor in Parijs en moederorganisatie van onze AiREAS partner Axians, een selectie van top-innovaties uit de hele wereld in verschillende categorieën. Mede oprichter van AiREAS, Marco van Lochem, vertegenwoordigde ons samen met partner Axians tijdens de Europese prijsuitreiking op 30 oktober in Frankfurt.
AiREAS gebruikt Marathon Eindhoven 2015 voor onderzoek schone lucht
AiREAS gebruikt Marathon Eindhoven 2015 voor onderzoek schone lucht
Studio040 maakte een kort interview met Jean-Paul Close over AiREAS in relatie met de Marathon.
Turkse Erasmus+ studenten helpen AiREAS
Turkse Erasmus+ studenten helpen AiREAS
Stad van Morgen (STIR) heeft verschillende samenwerkingsverbanden. AiREAS is daar één van en is gericht op de gezonde leefomgeving door middel van private en publieke samenwerking. Eén van de uitdagingen is om het hele bevolkingscollectief mee te krijgen in die aanpak en daar horen alle culturen bij die zich in Eindhoven hebben gevestigd. Een grote groep in Eindhoven is de Turkse gemeenschap van zo'n 30.000 mensen. Aansluiting blijkt lastig, maar Turkse studenten uit Turkije slaan samen met STIR en Stichting Bij de Tijd de brug.
Living Data City Challenge Hackaton 2015
Living Data City Challenge Hackaton 2015
In april 2015 heeft AiREAS een challenge ingebracht om "hackers" van verschillende disciplines te gaan stoeien met de open data van het AiREAS luchtmeetnetwerk (ILM) in Eindhoven om mensen te stimuleren tot een positieve gedragsverandering.
Brabant beweegt in gezonde lucht
Brabant beweegt in gezonde lucht
AiREAS heeft de Marathon van Eindhoven 2015 benut om onderzoek te doen naar het effect van luchtkwaliteit op een aantal Marathon lopers en op hun naaste familie. Daarbij werd er gemeten op de mens en gebruik gemaakt van het AiREAS luchtmeetnetwerk (ILM) in Eindhoven.
Eindhovenaren gaan als wandelende meetstations fijnstof te lijf
Eindhovenaren gaan als wandelende meetstations fijnstof te lijf
TNO heeft in samenwerking met AiREAS in juni 2015 een rugzakproject gedaan met 12 vrijwilligers in Eindhoven. De proefpersonen krijgen 5 dagen lang een rugzak met meetapparatuur mee. Daarmee kon zowel fijnstof als ultrafijnstof (deeltjes kleiner dan 0,1 micrometer) gemeten worden. Aanvullend aan de AiREAS meetkasten, die aan lantaarnpalen hangen, kan met de rugzak echt de blootstelling bepaald worden. Ook binnen, waar de luchtkwaliteit over het algemeen slechter is als buiten.
Impact vuurwerk jaarwisseling 2015/2016 fijnstof PM1
Impact vuurwerk jaarwisseling 2015/2016 fijnstof PM1
Door andere weeromstandigheden en gebruik van meer siervuurwerk dat op grotere hoogte ontploft is de directe impact een stuk minder als vorig jaar. Deze timelapse is gemaakt door Scapeler.com
Impact vuurwerk jaarwisseling 2015/2016 fijnstof PM2,5
Impact vuurwerk jaarwisseling 2015/2016 fijnstof PM2,5
Door andere weeromstandigheden en gebruik van meer siervuurwerk dat op grotere hoogte ontploft is de directe impact een stuk minder als vorig jaar. Deze timelapse is gemaakt door Scapeler.com
Impact vuurwerk jaarwisseling 2015/2016 fijnstof PM10
Impact vuurwerk jaarwisseling 2015/2016 fijnstof PM10
Door andere weeromstandigheden en gebruik van meer siervuurwerk dat op grotere hoogte ontploft is de directe impact een stuk minder als vorig jaar. Deze timelapse is gemaakt door Scapeler.com
Voorbeeld Alert melding
Voorbeeld Alert melding
Als we piekmetingen constateren dan kunnen we die als artikel plaatsen onder "Alerts". We geven dan aan wat we constateren en in welke buurt/gebied. Hieronder een voorbeeld van een melding, die Jean-Paul Close op 30 april 2016 deed via aireas.wordpress.com Bedoeling is dat mensen die zich via het contactformulier opgegeven hebben en bericht krijgen en poolshoogte kunnen nemen, wat er aan de hand is. Reactie van de spotter(s) kan onder het artikel geplaatst worden, zodat we de melding kunnen valideren.
Filmpje Studio040.nl 20 september 2013 over ophangen eerste airbox Achtse Barrier
Filmpje Studio040.nl 20 september 2013 over ophangen eerste airbox Achtse Barrier
Er hangen, sinds 19 september 2013, speciale kastjes verspreid over de stad om de luchtkwaliteit te meten. Het zijn luchtkastjes of airboxen. Die meten vooral de allerfijnste stofdeeltjes. Het eerste kastje werd gehangen in de Finisterelaan in de Achtse Barrier. Daar is industrie en bovendien ligt de wijk tegen verschillende snelwegen aan. De metingen die de kastjes verrichten worden gebruikt voor bewustzijn over luchtkwaliteit en wetenschappelijk onderzoek. Want ook al is de wetenschap heel ver. Het is nog lang niet duidelijk wat de invloed van fijnstof is op de gezondheid.
Persbericht ILM 6 juni 2013: Nieuw meetnet (ultra)fijnstof in Eindhoven
Persbericht ILM 6 juni 2013: Nieuw meetnet (ultra)fijnstof in Eindhoven
EINDHOVEN – Op 35 plaatsen in Eindhoven zijn vanaf 17 juni 2013 AirBoxen geïnstalleerd. Deze meetkasten vormen samen het Innovatief Luchtmeetysteem (ILM), dat onder andere (ultra)fijnstof registreert. De AirBoxen geven een beeld van de luchtkwaliteit in de stad.
Wat is de impact van een vliegveld op onze gezondheid en leefomgeving
Wat is de impact van een vliegveld op onze gezondheid en leefomgeving
Begin juni 2016 gaat Airport Eindhoven twee weken dicht vanwege asfaltering van de landingsbaan. Voor het burgerinitiatief AiREAS, die zich richt op luchtkwaliteit, leefstijl en gezondheid, een uitgelezen kans om te onderzoeken wat de impact van het vliegveld is op onze gezondheid en leefomgeving. We willen daarbij o.a. luchtkwaliteit en geluid meten met sensoren, zoals die ook door AiREAS in Eindhoven wordt toegepast. Maar ook onderzoek van de mensen in de omgeving. Hiervoor zijn echter ook middelen nodig. Massoud Hassani heeft dit filmpje gemaakt om een beeld te geven van de bedoeling.
Impact vuurwerk jaarwisseling 2014/2015
Impact vuurwerk jaarwisseling 2014/2015
Met het luchtmeetnetwerk van AiREAS wordt sinds eind 2013 in Eindhoven gemeten. In deze timelapse video van Scapeler is de impact van het vuurwerk te zien bij de jaarwisseling 2014/2015.